Školski brod “Jadran” usidren je u Tivtu. U Vikipediji piše: “Jadran  je trenažni jedrenjak koji je porinut 1931. u Hamburgu za potrebe jugoslovenske kraljevske ratne mornarice. Danas se nalazi u posedu Vojske Crne Gore.” Korzoportal na licu mesta. 

DSCN5581

Na tivatskoj rivi, na putu ka Porto Montenegru gde se baškare luksuzne jahte, kao relikt prošlih vremena, nestvarno blista Školski brod Jadran.

DSCN5565

Rat na prostorima nekadašnje Jugoslavije i Školski brod Jadran,  jedrenjak Jugoslovenske ratne mornarice, uveo je u deobne bilanse Hrvatske i Crne Gore, nekada jugoslovenskih republika, sada država. Od 2006. godine pripada Mornarici Crne Gore.

DSCN5572

DSCN5569

U vremenu rastakanja Jugoslavije Školski brod Jadran je tavorio. Tada su njegovi kapetani i članovi posade od svojih mizernih plata kupovali “sidol” da glancaju mesingane kvake i brave na brodu kako bi sačuvali dostojanstvo broda.

DSCN5579

U ratnim vremenima hvata se plen. U posleratnim vremenima vode se sporovi da se plen ozakoni. Školski brod Jadran ukotvljen u Tivtu podseća na prošla vremena koja nisu nužno bila zla.

PROČITAJTE I: famozan-porto-montenegroexpeditio-otkrivanje-prostorakultura-secanja-kako-se-pravio-hleb-za-vojsku-u-kraljevini-shskultura-secanja-obnova-rodnog-sela-kneza-milosa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *