Ivana Štopulj (Pančevo, 1990) diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer keramika. Status mastera primenjenog umetnika  stekla je tezom “Govor tela” na istom fakultetu. Samostalna izložba u “Parobrodu”, grupne izložbe, kolonije. Jedna od osnivačica – “Atelje – Škola keramike” u Beogradu. Živi i radi na relaciji Pančevo – Beograd. Piše: Snežana Baralić Bošnjak. Foto: lična dokumentacija Ivane Štopulj IMG_20171004_131835_328

Ivana Štopulj

 Od prve šake gline do današnjeg digitalnog doba,  izrada predmeta, artefakta od keramike je prešla dug istorijski put. Kako uspevaš da pratiš i usaglašavaš svoja umetnička istraživanja i sve  inovativnosti na  polju keramike koja spada u tradicionalno najstarije umeće brojnih kultura i drevnih civilizacija?

Trudim se da sledim osećaj, da me on vodi i usmerava kako u životu tako i u umetnosti kojom se bavim. Emocija je za mene veoma važna vodilja i težim da i pored silnih pritisaka i „moranja“ koje nam okolina nameće, zadržim svoje mišljenje i senzibilitet. Nekad imam osećaj kao da se borim protiv vetrenjača, ali želim da ostanem svoja.

Kako funkcioniše Atelje-Škola keramike koju si osnovala sa koleginicom? Koliko taj angažman doprinosi  promovisanju  tvog stvaralaštva na polju keramike ?

Prošle godine (2017, prim. korzoportal)  osnovala sam sa koleginicom školu keramike i vajanja koja nosi naziv „Made with love ceramics“. Do skoro smo se nalazili u Kolarčevoj ulici, u srcu Beograda i delile smo prostor sa još tri divna umetnika, ali smo zbog obima nas dve odlučile da odemo u drugi prostor koji je u okolini Južnog bulevara. Naši učenici, oni koji pohađaju školu uživaju da provode vreme radeći sa glinom, kažu da ih to opušta i presrećni su kada svoje radove mogu da ponesu sa sobom i sutradan da koriste taj tanjir, šolju i slično, ili pak da se dive skulpturi koju su sami napravili i koja im krasi enterijer. Škola je otvorena za sve uzraste, a možete nas pratiti na instagramu.

IMG_20180401_160441 

 Koliko pratiš konkurse, kolonije i da li taj angažman pomaže ili odmaže u procesu umetničkog stvaranja?

Učestvujem često na grupnim izložbama i likovnim kolonijama i to mi je zaista značajno u karijeri, jer druženje i povezivanje sa ljudima koji su u svetu umetnosti utiče na moj profesionalni razvoj. Volim sa njima da provodim vreme na likovnim kolonijama, jer smo tada nerazdvojni po nedelju dana i za to vreme razmenjujemo iskustva, svi smo dobro raspoloženi i „plodan je teren“ za rad i nova stvaralaštva.

 Da li sebe smatraš više preduzetnicom nego umetnicom, kada  uspevaš dobro da plasiraš svoju umetnost u utilitarne svrhe ?

Moj odgovor je “Da”. Ali je to meni izuzetno povezivanje lepog i korisnog. Srećna sam što sam završila Fakultet primenjenih umetnosti i baš smer za keramiku, jer smatram da je i te kako profitabilan. Od kako sam završila fakultet, znala sam da od ovoga ako si vredan, radan i talentovan može lepo da se živi. Početak je uglavnom težak, ali ja nisam posustajala ni u jednom trenutku, i to ne želim ni u budućnosti. Za uspeh u ovom poslu potrebne su ideja, dobra organizacija i kvalitetna okolina.

davCiklus “Debele žene”

Ivana Štopulj: Trenutno radim ciklus „debele žene“ za crnogorsko tržište i u tome mi pomažu dve koleginice.

Moje radni dan traje često i po deset sati, ali sam srećna što radim ono što volim i što vidim da moj rad podržava i okolina.

PROČITAJTE I: 47-salon-umetnosti-pancevaodliv-mozgova-najgorca-cokoladafoto-esej-virpazarpravila-letenja-ne-poleci-masinom-ako-nisi-siguran-da-letisummer-in-the-city-vodic-kroz-alternativni-beograd

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *