Beograd ove jeseni, 2017. godine, obeležava dva jubileja trajanja koji su vezani za Knez Mihailovu ulicu: 150 godina od Josimovićevog Regulacionog plana Varoši u Šancu i 30 godina od popločavanja pešačke Knez Mihailove ulice. Profesor Velike škole Emilijan Josimović je 1867. godine dao pravne i prostorne temelje za formiranje evropskog Beograda u okvirima velike tvrđave. Takvog ga do danas poznajemo. Branislav Jovin je 1987. godine u svom izuzetnom projektu izgradnje partera i urbane opreme učinio da središte Beograda bude u rangu sa centrima velikih srednjoevropskih gradova, poput Minhena i Beča. Tekst/fotografije: korzoportal

FOTO 1 Knez Mihailova ulica

Jedan od promotera jubileja je arhitekta Aleksandar Stanojlović, autor studije Pešačke zone u starim gradskim jezgrima, u izdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Stanojlović je u studiji kataloški obradio pešačke zone u 13 gradova u Srbiji. Sledile su promocije knjige u gradovima u kojima se nalaze kvalitetni primeri istorijskih gradova sa pešačkim centrom. I Kulturni centar Beograd je organizovao tribinu o pešačkim zonama (6. septembar 2017) na kojoj su učestvovali stručnjaci iz ove oblasti, arhitekti, saobraćajni inženjeri i konzervatori. Pored autora studije Aleksandra Stanojlovića govorili su urbanista Vladimir Macura, profesorka Arhitektonskg fakulteta Dragana Vasiljević Tomić, arhitekta konzervator Svetlana Dimitrijević Marković i likovni urednik knjige Nemanja Vujić. Moderatorka je bila programska urednica Kulturnog centra Danica Jovović Prodanović. Promocija je bila povod i za diskusiju o javnim gradskim prostorima.

FOTO 2 Promocija knjige Pešačke zone u starim gradskim jezgrima u Beogradu

Nemanja Vujić, Dragana Vasiljević Tomić,Vladimir Macura, Svetlana Dimitrijević Marković, Aleksandar Stanojlović

Značajna su bila izlaganja arhitekte Branislava Jovina, autora projekta izgradnje Knez Mihailove ulice i Gorice Mojović, direktorke Kulturnog centra iz vremena izgradnje Knez Mihailove. Oni su podsetili na vreme rekonstrukcije ulice od pre 30 godina – Jovin da je projekat Knez Mihailove koji su radili 1987. bio prvi projekat u Jugoslaviji rađen u tada nama nepoznatom program na računaru Auto-CAD.

FOTO 3 Arhitekta Branislav Jovin, autor projekta pesacke Knez Mihailove uliceBranislav Jovin (drži mikrofon), Siniša Temerinski

Poruka sa promocije studije Pešačke zone u starim gradskim jezgrima mogla bi da bude – širite pešačke zone u starim gradovima tako da budu dostupne raznim saobraćajnim sredstvima.

U organizaciji Kulturnog centra Beograd Aleksandar Stanojlović je 9. septembra priredio stručno vođenje u okviru Tematske stručno-popularne šetnje koje su već prepoznatljiv brend ove ustanove. Na terenu, u Knez Mihailovoj ulici govorio je o projektu Branislava Jovina, o Regulacionom planu Emilijana Josimovića, o omiljenim Beograđanima – knezu Mihailu Obrenoviću, Nikoli Spasiću, Lazi Pačuu, o radnjama, kafanama, galerijama, inostranim kulturnim centrima poput francuskog, nemačkogt i španskog, o zvucima i mirisima grada, o fontanama i česmama i o pešačenju, najsavršenijem vidu saobraćajnih kretanja.

FOTO 4 Tematska strucno-popularna setnja Knez MihailovomAleksandar Stanojlović, stručno vođenje, šetnja Knez Mihailovom 

Knez Mihailova ulica, odnosno projekat njene obnove iz osamdesetih godina 20. veka aktuelan je jer se centralna pešačka zona Beograda danas proširuje prema nacrtima Branislava Jovina, do danas aktivnog arhitekte. Projekte izgradnje novih pešačkih ulica koje se nastavljaju na ulice Knez Mihailovu, Vuka Karadžića, Delijsku, Cara Lazara, Gračaničku i Obilićev venac potpisuje njegov bliski saradnik Siniša Temerinski, nastavljač Jovinove vizije o centru Beograda otvorenom za pešake, do koga se stiže šinskim javnim prevozom – metroom. Vizija postoji, ostvarenje je … čekajući Godoa.

PROČITAJTE I: promocija-pesacke-zone-u-starim-gradskim-jezgrimastudija-pesacke-zone-u-starim-gradskim-jezgrimanovi-sad-prodaja-lica-gradaodbrana-propast-zemuna-ubijanje-grada

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *