Godinu dana posle izložbe u beogradskoj Galeriji „Lucida“, Tatjana Dimitrijević (Sombor, 1965) izlaže ponovo (4. do 8. aprila 2019), ovog puta u Biblioteci Grada Beograda. Izložbu slika naslovila je „Beznačajni zapisi“. Foto: Arhiva T.D.

Fury, poliptih, kombinovana tehnika, 2018

Tatjana Dimitrijević lakše će govoriti o svakom slikaru, nego o sebi i svom likovnom stvaralaštvu. Srećom da postoje oni koji pišu povodom njenih samostalnih izložbi. Povodom izložbe „Frekvencije“ u beogradskoj Galeriji „Lucida“ (mart, 2018) Borislav Čičovački napisao je:

Istina se ne nalazi u jednom snu, istina se nalazi u mnogo snova… Tatjana Dimitrijević, putevima svoje snolike intuicije i zagonetnih snoviđenja, vodi nas kroz lavirinte nesvesnog, sigurnošću maštaoca koji ne poznaje tačno put ali koji se kreće vođen daleko jačom silom od znanja: intuitivnim osećajem. Zato je za nas posmatrače i putnike po ovim snovima, iskustvo svakog takvog otkrivenog međuprostora, u kojem smo se slučajno našli, potpuno drugačije, različito. Ne postoje dva čoveka koji u volumenu jednog sna (ili mnogo snova), mogu da osećaju identičan potencijal tih prostora, prolaza, poluodškrinutih vrata. Svako utiskuje sebe u dimenzije sna a ta hrabrost da se u snu boravi i da se u san veruje, jeste ono istinsko iskušenje na koje nas pozivaju Tanjine slike.Iskušenje da se čovek odvaži ka nepoznatim putevima, ka onima kojih se naša svest ne seća, koji ostaju uskraćeni a koji čuvaju tajnu smisla. I dokle god na ovom svetu budu postojale lučonoše, umetnici koji su prvi prošli nerazaznatljivim drumovima u potrazi za radošću smisla, a koji onda požele da i nama pokažu put, kako bi sveznanjenašeg nesvesnog otvorilo pred nama vrata svojih ludosti i tajni, dotle ljudska vrsta ne može da zaluta u stranputicama humane evolucije. Pa makar tih lučonoša danas bilo i malo, njihova moć i njihova uloga nikada se ne iscrpljuju. Oni, baš kao biljna semena, mogu vekovima da čekajučas kada će se rascvetati suština njihove prozorljivosti i duhovne dalekovidosti.Tako da, iskušenja ostaju samo na nama. Hoćemo li poći putem kojim raste naše duhovno saznanje, u kojem sveznajuća nesvest postaje izvor utehe u mudrosti i beskraju… ili ne. Slike Tatjane Dimitrijević pozivaju nas da krenemo za njima i ja samsiguran da treba da im se odazovemo.

Tatjana Dimitrijević diplomirala je slikarstvo na novosadskoj Akademiji umetnosti u klasi Dušana Todorovića. Izlagala na 11 samostalnih i više kolektivnih izložbi, učestvuje na likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

Street akcija u Somboru, Likovni studio „Vincent“                                                                                                                      

Realizuje jedinstvene Street akcije u Somboru od 2009. godine. u centru grada, u okviru Likovnog kruga „Vincent“. Urednica je Likovnih programa Galerije Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru, bavi se i pedagoškim radom. Učestvuje na likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

PROČITAJTE I: somborski-salon-2018likovna-jesen-sombor, sombor-glavni-grad-backe, gradski-muzej-sombor-zbirka-savremene-umetnosti

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *