Somborski salon po šesti put (21. avgust – 8. septembar 2018) otvorio je vrata za likovne stvaraoce iz ovog grada, u izlagačkom prostoru Galerije Kulturnog centra „Laza Kostić“. Korzoportal na licu mesta.

DSCN8462

U izlagačkom prostoru Galerije Kulturnog centra „Laza Kostić“ nalazi se 28 dela u različitim medijima. Nagradu 6. Somborskog likovnog salona dobila je Mila Aleksić.

DSCN8465

Mila Aleksić: Nagrada je potvrda, ustvari podstrek onome što radim. Bilo je potvrda i do sada kada uopšte dospete u selekciju za Salon, konkurencija je velika. Ova nagrada je došla neočekivano, iako sam znala da su radovi dobri (smeh). Na polju slikarstva sebi sam kao pacijent jer dok slikam mogu sama sa sobom da pričam. Koncept nagrađenih slika je nastao prošle godine. Crno bela tehnika je od uvek, uz malo sive. Radila sam figure i došla sam do toga da ne slikam figure određenih ljudi već sebe. I to stavim na platno. Onda sam želela nešto i da napišem na slici. Ovde je portret mog tate koji je crn, i mame, oni više nisu među nama. Sa fotografija sam pokušala da ih naslikam, ali sam ih izgubila u slikanju. I onda sam  rekla, evo ga tata, a samo sam ga ja videla. Oni slučajno izviru sa slike. Tako sam napravila koncept, vi ne možete da vidite kako su to bile dobre te slike,  što sam i napisala.

DSCN8442

Selektor 6. Somborskog salona je likovni kritičar Sava Stepanov: Tokom proteklih godina koliko postoji Somborski salon, likovna scena u gradu se promenila, modernizovala, približila životnim impulsima i značajno se osavremenila. Među izloženim eksponatima na Somborskom salonu nalaze se slike na kojima je vidljiva briga za medijsku čistotu, za načelo autonomije pikturalnog jezika, u skulpturi nije vidljiva samo tradicionalna trijada materijal-masa-prostor, stižu i digitalni radovi, fotografija u proširenom polju. Važno je konstatovati da je najveći broj eksponata lišen radikalizma, drastičnosti, nemilosrdnog odbacivanja svega što podseća na tradicionalnu estetiku… (Katalog, Somborski salon 2018).

DSCN8443

Tatjana Dimitrijević, urednica Likovnog programa Kulturnog centra “Laza Kostić”:  Mislim da je ovo jedna od izložbi koje spajaju umetnike raznih generacija. To su somborski autori starije generacije, ali i sveža snaga mladih autora koji su tek završili likovnu akademiju. Raznolikost u tehnikama pristupu, izrazu, poruci, mislim da je pravi način da se sagleda somborska scena i zbog toga je važno da je svake godine obnavljamo, da dovodimo nove izlagače.

PROČITAJTE I: likovna-jesen-somborsombor-glavni-grad-backegradski-muzej-sombor-zbirka-savremene-umetnostisavremena-galerija-subotica-povodom-izlozbe-pop-art-i-odjecihttps://korzoportal.com/izlozba-goran-despotovski-mrtva-voda

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *