Nedeljko Gvozdenović (1902, Mostar – 1988, Beograd) jedan je od najznačajnijih likovnih umetnika na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Povodom pola veka od osnivanja Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i kao sećanje na Gvozdenovića koji je preminuo pre tri decenije, u ovoj Galeriji postavljena je retrospektiva njegovih radova iz različitih faza „U potrazi za apsolutnom slikom“. Korzoportal na licu mesta.

DSCN8386

Na izložbi je oko stotinu Gvozdenovićevih remek dela iz Zbirke SANU koje je umetnik poklonio ovoj instituciji sedamdesetih godina prošlog veka, kao i dela iz kolekcije Grada Beograda koja se čuvaju u SANU.

DSCN8357

Nedeljko Gvozdenović naslikao je tokom života oko 1800 slika. Koliko je stvarao, toliko je i poklanjao – Umetničkoj galeriji u rodnom Mostaru, Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (bio je akademik), Gradu Beogradu… Na njegov predlog osnovana je Galerija SANU.

DSCN8375

Jedan je od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih likovnih umetnika 20. veka, koji je svojim radom obeležio kulturni život Beograda od 1929, kada je prvi put izlagao na Drugoj jesenjoj izložbi beogradskih umetnika u Umetničkom paviljonu na Kalemegdanu, pa do smrti 1988. godine.

DSCN8363

Nedeljko Gvozdenović jedan je od idejnih tvoraca osnivanja Kuće legata kao zasebne ustanove kulture koja će se baviti čuvanjem zaostavština poklonjenih Gradu Beogradu. On sam, poklonio je 570 svojih dela koja predstavljaju kompletan uvid u njegovo likovno stvaralaštvo. Kao profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu obrazovao je generacije posleratnih srpskih umetnika, a zaveštanjem svojih slika Galeriji SANU i Gradu Beogradu potvrdio je svoju svest o značaju umetnosti u obrazovanju i kulturnom osvešćivanju novih naraštaja.

DSCN8372

Dela Nedeljka Gvozdenovića nalaze se u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama.

Autorka izložbe likovnih dela Nedeljka Gvozdenovića  „U potrazi za apsolutnom slikom“ je istoričarka umetnosti Dijana Metlić, vanredna profesorka na Akademije umetnosti u Novom Sadu.

PROČITAJTE I: muzeji-srbije-deset-dana-od-10-do-10-novi-sadfoto-esej-ponovo-radi-narodni-muzej-beogradmuzej-savremene-umetnosti-beograd-od-ideje-do-ostvarenjamuzeji-srbije-deset-dana-od-10-do-10-zrenjanin-vranjegalerija-matice-srpske-pocinje-virtuelna-setnja

 

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *