Ivan Grubanov priredio je izložbu „Slikati naciju“ u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd. I u ovom opusu su zastave koje se ponavljaju u njegovoj umetničkoj produkciji kao na 56. Venecijanskom bijenalu u Paviljonu Srbije 2015.  kada se predstavio projektom  „Ujedinjene mrtve nacije“, kustoskinja je bila Lidija Merenik. U Beogradu, korzoportal na licu mesta.

DSCN5857

Ciklus novih slika koje Ivan Grubanov izlaže od 5. oktobra 2017. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd predstavlјa kontinuitet stvaralaštva u čijem središtu se nalazi tematski korpus posvećen zastavama koje su postale prepoznatlјiv element koji se ponavlјa u njegovom radu, simbolišući pojam nacije ustanovlјen u periodu moderne. Novi radovi Grubanova predstavlјaju kontinuitet autorskog opusa kojim se predstavio u Paviljonu Srbije na Bijenalu u Veneciji 2015. godine, na izložbi „Ujedinjene mrtve nacije“.

U Beogradu, postavku “Slikati naciju” čini desetak novih slika velikih formata  rađenih istom tehnikom i izrade veza i akrilika na platnu, pa se stoga posmatra kao deo kontinuiranog projekta “Dim Nacija Zastave”, odnosno višegodišnjeg istraživanja i tumačenja ideoloških, političkih i kulturoloških aspekata pojma nacije u kojima Grubanov koristi slikarstvo kao odabrani metod.

DSCN5855

Ivan Grubanov daje kritički komentar kojim ističe složenost istorijskog trenutka, pokušavajući da kreativni proces pretvori u sredstvo za razumevanje, rekonstektualizaciju i pomoć u pokretanju otvorenog dijaloga o pitanju politike.”… (Dafne Vitali, Katalog izložbe: Ivan Grubanov “Slikati naciju”)

DSCN5859

“Iako apstraktan, poetičan i lep, opus Grubanova krije snažan kritički prizvuk. Njegovi radovi predstavljaju platformu za debatu o odnosima slikarstva, politike i ideologije. Za njega je proces slikanja sredstvo politizacije koje prevazilazi sam umetnički čin“… (Dafne Vitali, Katalog izložbe: Ivan Grubanov “Slikati naciju”)

PROČITAJTE I: ivan-grubanov-i-ujedinjene-mrtve-nacijeujedinjene-mrtve-nacije-srbija-na-predstojecem-56-venecijanskom-bijenalu,  56-venecijansko-bijenale-all-the-worlds-futuresintervju-lidija-merenik-venecijansko-bijenale/odbrojavanje-57-venecijansko-bijenale

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *