Jedna tema, mnogo mogućih interpretacija

Ivan Grubanov autor je izložbe „Ujedinjene mrtve nacije“, koja je u okviru 56. Venecijanskog bijenala postavljena u Paviljonu Republike Srbije i na otvaranju 7. maja 2015. pobrala odlične kritike novinara i likovnih kritičara u različitim internacionalnim medijima. Specijalno za korzoportal iz Venecije!

bijenale otvaranje 3 Otvaranje izložbe (I.Grubanov prvi levo, nasmejan, ministar I. Tasovac sa šalom, L. Merenik  drži beli papir)

O Grubanovu i srpskom Paviljonu, između ostalih, pišu Le Monde, La Nuova, Journal La Croix, Exibart, Casa Vogue, Canadian Art… The Guardian, Blouin Artinfo  i The Calvert Journal ističući Ujedinjene mrtve nacije kao jednu od must-see postavki. Sam Ivan Grubanov veoma je zadovoljan prezentacijom i reakcijama posetilaca:

Bilo je vrlo emotivnih reagovanja, ljudi koje je postavka ganula i potresla. Ogroman rad, trud i stres stoje iza toga i vreme je da svi predahnemo i povratimo snagu izjavio je umetnik za nedeljnik Pančevac.

bijenale 1

Ujedinjene mrtve nacije I. Grubanova

Ivan Grubanov se predstavio uravnoteženim, odmerenim i inteligentnim radom. Pred publikom su jedan prostor, jedna tema i jedan umetnički projekat, a brojne su interpretacione i asocijativne mogućnosti. Kustos izložbe je Lidija Merenik.

Ujedinjene mrtve nacije su podna instalacija, načinjena tako što je stotinu zastava bivših država podvrgnuo dejstvu hemikalija, pa su od njih ostali obrisi i boje. Na tu i takvu podlogu postavljene su gomile uprljanih, zgužvanih zastava, dok su na bele zidove paviljona dodata trodimenzionalna slova (po uzoru na natpis Jugoslavia na našem Paviljonu) s nazivima nestalih nacija i godinama njihovog trajanja.

Tema ovogodišnjeg Bijenala jeste Sve budućnosti sveta, a Ivan Grubanov se na veoma inventivan način uklopio u tu priču, postavljajući pitanja o koncepciji nacija u današnjem vremenu obeleženom globalizmom. Istovremeno, on tim radom podriva i ideju nacionalnih predstavljanja na samom Bijenalu i preispituje doprinos te manifestacije u formiranju nacionalnih i kulturnih identiteta zemalja učesnica.

56. Venecijnsko bijenale traje do 22. novembra 2015. godine.

Laura Kovač 

PROČITAJTE VIŠE NA:

https://planina-tara.com/korzo

https://planina-tara.com/korzo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *