Marina Olenjina je osnovala Balet Srpskog narodnog pozorišta 1950. godine. Spomenik „Balerina“ postavljen je 2011. godine u na Pozorišnom trgu. Priča je do danas imala ružan tok!  

                          

DSCN1107

L.Silađi vraća stopalo „Balerini“

Mnogo godina je, takođe balerina, Gabriela Tegleši Velimirović pokušavala da ostvari projekat sećanja na osnivačicu Baleta Srpskog narodnog pozorišta, koji se sastojao u postavljanju njene skulpture na trgu ispred pozorišta. Pored zasluga, Marina Olenjina ipak je ostajala kao značajna ličnost samo u sećanju malobrojnih koji se bave istorijom najstarijeg srpskog teatra i njenih kolega.

Ipak, 2011. godine ostvarena je ideja sećanja i Marina Olenjina ovekovečena je u skulpturi Balerina koja je postavljena ispred Srpskog narodnog pozorišta, autora Lasla Silađija. Posle samo nekoliko meseci, Balerini su nepoznati vandali odlomili stopalo!

Od tada do danas 21. maja 2015. godine  Marina Olenjina tj skulptura Balerina bila je tužan prizor u centru Novog Sada – balerina bez stopala. Konačno smo danas bili svedoci kako vajar Laslo Silađi ortopedski precizno vraća otrgnuto, mermerno stopalo Balerini. Marina Olenjina ponovo može da zaigra u našoj mašti.

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://sr.wikipedia.org

http://www.skupstinans.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *