Promocija knjige “Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune” hrvatskog novinara Borisa Pavelića održana je u 22. maja 2015. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u okviru naučne konferencije “Mostovi medijskog obrazovanja”, na Odseku za medijske studije novosadskog Filozofskog fakulteta. Šta je značio Feral tribjun u regionu?

IMG_2956

Govori autor B. Pavelić, pored njega D. Hedl

Knjiga predstavlja osvrt na rad kultnog splitskog političko-satiričnog magazine Feral tribjun, koji je izlazio od 1983. do 2008. Autor knjige, Boris Pavelić, objasnio je da je vrlo važno podsetiti na one koji su u nenormalnim vremenima uspevali da ostanu normalni, a proglašavani su nenormalnima.

Otkad se Feral tribjun ugasio, u Hrvatskoj se o njemu sve više ćutalo, iako je to bio najistinitiji list na jedan vrlo važan način. Ove novine su otkrile većinu najkontroverznijih i najvažnijih novinarskih priča u razdoblju u kom su izlazile – rekao je Pavelić i dodao da su ove novine bile brutalno satirične kao i da su predstavljale simbol otpora nacionalizmu i političkoj gluposti koja je preplavila Balkan.

Nekadašnji novinar ovog lista Drago Hedl podsetio je da je redakcija ovih novina u Hrvatskoj konstantno proglašavana za izdajnike i strane plaćenike, mada su se oni držali pravila profesije i nisu popuštali pritisku za vreme vladavine Franje Tuđmana i dodao:

Feral tribjun je predstavljao svetlu tačku u hrvatskom novinarstvu tog vremena, bio je jedino svetlo u tom mračnom vremenu kroz koje smo prolazili, a raditi u njemu bila je prava čast.

Ovaj nedeljnik počeo je da izlazi kao humorističko-satirični podlistak splitskih novina Nedjeljna Dalmacija, a njegov osnivač bio je satiričar Đerman Senjanović Ćićo. Od 1993, kada je Feral Tribjun postao samostalan, uređivali su ga Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić.

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://sr.wikipedia.org

http://oradio.rs

http://www.b92.net

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *