Narodni muzej Pančevo je učestvovao u manifestaciji Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 sa tri izložbe: Mihovil Tomandl – čuvar baštine, Pančevo očima umetnika – omaž Jovanu Vitomirovu i Olga Smederevac i Feodora Imrei Riči, nezaboravljene ličnosti. Svečana sala ponovo je  zablistala.

1 Cuvari bastine, izlozbe prigodom manifestacije 10 dana od 10 do 10

Čuvari bastine, izložbe prigodom manifestacije 10 dana od 10 do 10

 

Muzej je 16. maja 2015. obeležio Evropsku noć muzeja. Tom prilikom je projektovan film Otkrivanje u kome je opisana Svečana sala, odnosno njena konzervacija i restauracija. Ovaj događaj je bio dobra prilika da se javnosti predstave rezultati restauracije tavanice Svečane sale Narodnog muzeja, nekadašnjeg Magistrata.

Posle Drugog svetskog rata, zidovi i tavanica ove sale sa svim freskama i štuko ornamentikom su prekrečene u belo. Nedavno je otkrivena i prezentovana lepota ove dvorane, u kojoj su se u prošlosti odigrali značajni događaji iz istorije grada. U sledećoj fazi predstoje konzervatorski radovi na zidovima sale. Nakon obnove, Svečana sala biće centralna dvorana buduće stalne postavke Narodnog muzeja Pančevo, koja baštini nekoliko izuzetno značajnih slika i muzejskih predmeta od nacionalnog značaja, između ostalih i sliku Seoba Srba Paje Jovanovića. 

 

2 Tavanica Svecane sale za vreme i posle restauracije

Tavanica Svečane sale u toku i posle restauracije

 

Pre tačno pedeset godina, opštinska administracija se iz stare Gradske kuće preselila u novo modernističko sresko i opštinsko zdanje, tako da je cela zgrada bivšeg pančevačkog Magistrata postala dom za gradski Muzej. Stoga je obnova Svečane sale Muzeja istovremeno i obnova Svečane sale Gradske kuće. Iako već pola veka nije dom opštinskoj vlasti, mnogi Pančevci i još uvek ovu zgradu zovu Stara gradska kuća ili Magistrat.

 

3 Svecane sale u Gradskim kucama u Vojvodini

 Svečane sale u Gradskim kućama u Vojvodini

 

Ovo je prilika da na jednom mestu steknemo uvid u lepotu svih značajnih svečanih sala u gradskim kućama, koje imaju svi gradovi u Vojvodini. Zanimljivo je ukazati na to da se u svim navedenim gradskim kućama i dalje nalaze sedišta gradske ili opštinske uprave, osim u Pančevu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *