Novosadska Akademska knjiga proglašena je za izdavača godine na 62. Beogradskom sajmu knjiga. Bora Babić vlasnica je i glavna urednica ove ugledne izdavačke kuće koja tiho, kvalitetom, osvaja polje izdavaštva u Srbiji i regionu. Najbolji izdavač 2017. dobio je prostor koji bi sledovao uspešnom – početniku, znači, neobjašnjivo je skučen! Korzoportal na licu mesta.

DSCN6014Bora Babić, Izdavač godine, 62. Beogradski sajam kniga

Bora Babić, iznenađeno je dočekala nagradu Izdavač godine Beogradskog sajma knjiga 2017: “Prijatno sam iznenađena, jer nagradu nisam očekivala. Zbog čega? Možete raditi i raditi mnogo, imati dobre projekte, ali to ne znači da će vas pratiti i nagrade (smeje se)”.

DSCN6008

Bora Babić: “Na uručenju nagrade kazala sam šta mislim, što mi smeta poslednjih godina na Beogradskom sajmu knjiga. Pre svega to je raspored štandova, odnosno trgovanje prostorom. Akademska knjiga, bez obzira  koliko dobro radi, koliko kvalitetnih knjiga objavljuje, nije mogla da dobije adekvatan prostor. To nije dobra poruka onima koji se bore za kvalitet izdavaštva. Mislim da bi Beogradski sajam trebalo da promeni takvu praksu, odnosno da kao glavni kriterijum po kome se dodeljuju štandovi treba da bude kvalitet knjiga izdavača i njihova percepcija u književnoj i naučnoj javnosti u Srbiji.”

DSCN6019Intervju za Novi Magazin sa Gordanom Nonin

Bora Babić kao izdavački poduhvat koji potpisuje Akademska knjiga izdvaja kapitalno delo Jirgena Habermasa “Teorija komunikativnog delovanja” u dva toma, na 1200 stranica. “Ovo delo čeka 25 godina kako bi se pojavilo na srpskom jeziku. To je bio projekat Zorana Đinđića koji je počeo 90-ih godina prošlog veka. Pored njega prevodioci su Života Filipović i profesor Miroslav Milović , Đinđićev kolega. Nažalost, Milović je dočekao samo izdavanje knjige, ali ne i njeno pojavljivanje na ovom Sajmu.”

DSCN6010

Posle dužeg vremena nepojavljivanja na književnoj sceni, Radoslav Petković, NIN-ov laureat, čiji je roman “Sudbina i komentari” jedan od najznačajnijih u srpskoj književnosti, napisao je eseje koje je objavila Akademska Knjiga. Bora Babić: “Petković je autor kome sam se posebno obradovala  što je u katalogu moje izdavačke kuće. Objavili smo njegovu knjigu eseja “Kolumbovo jaje”. On je jedan od najvećih srpskih pisaca i erudita, što možete otkriti, potvrditi, čitajući ovu knjigu”.

DSCN6023Tim Akademske knjige: Ana Kukolj, Vanja Radin, Anja Malinović

Bora Babić kao vlasnica i glavna urednica Akademske knjige dobila je i Nagradu novinara za najboljeg izdavača  62. Beogradskog sajma knjiga. “Ova nagrada mi je izuzetno važna. Drago mi je što novinari u džungli knjiga koje se objavljuju prepoznaju one koje su važne i koje bi trebalo predstaviti javnosti. Zahvaljujem novinarkama i novinarima na nagradi. Da nije bilo njih, teško bi knjige Akademske knjige stigle do čitaoca.”

DSCN6020

Novosadska Akademska knjiga je Izdavač godine 62. Beogradskog sajma knjiga, jer kako piše u obrazloženju “kontinuirano objavljuje reprezentativne naslove iz oblasti književnosti, filozofije, nauke i umetnosti uglednih domaćih i stranih autora”. U konkurenciji su bili Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, Geopoetika i Agora.

PROČITAJTE I: bora-babic-akademska-knjiga-deo-zivotaakademska-knjiga-sudenje-josifu-brodskomvikend-prica-kradaintervju-laslo-vegel

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *