Ilija Bašičević Bosilj (Šid, 1895-1972) jedan je od najpoznatijih slikara naivne umetnosti u Srbiji i u svetu. Rezultat saradnje  petrovaradinskog Ateljea 61 (Ustanova za izradu tapiserija) i Etelke Tobolke sa Ilijom Bosiljom i njegovim sinovima Vojinom i Dimitrijem je serija od 28 tapiserija velikog formata. Prve su izrađene 1967, ostale od 1970-1975. Deo tapiserija izložen je u Kulturnoj stanica Svilara (11. mart – 16. april 2021). Korzoportal na licu mesta.

Ilija Bosilj bio je dobrostojeći zemljoradnik u Šidu. Za vreme Drugog svetskog rata živi u Beču sa sinovima, da bi se po završetku rata vratio u Šid, kada mu je nova vlast oduzela zemlju. Počinje da slika, a prva tema na platnu su kućni sveci Kuzman i Damjan. Bilo je to 1957. godine. U početku je radio crteže i gvaševe, da bi vremenom počeo da slika ulјa na različitim materijalima.

Ilija Bosilj opredeljuje se za teme koje “najčešće obrađene nisu samo fantastični prizori, već inspiraciju crpi i iz srpskih srednjevekovnih mitova i legendi, priča iz nacionalne istorije, epskih pesama, narodnog predanja, ali i ličnosti vezanih za Kosovsku bitku… Njegov izbor motiva nije nasumičan nego promišljen, sugeriše nam o Ilijinom interesovanju za problem dobra i zla, na nebu i na zemlji. Ali ova krilatost, zapravo, ne svedoči samo o mogućnosti uzleta sa zemlje, nego i  o transformaciji materijalnog u duhovno” (Iz Kataloga izložbe “Fantastika Ateljea 61 Bosiljem”).                                                     Slike Ilije Bosilja izlagane su od šezdesetih do osamdesetih godina 20. veka u Beogradu, Zagrebu, u evropskim galerijama u Amesterdamu, Bazelu, Parizu, Minhenu…

Religiozno i nacionalno čini pretežni deo njegovog stvaralaštva (Ilije Bosilja, prim. korzoportal). Za njega je i sam čovek gotovo redovno imao dva svojstva, uporedo i grešnik i pravednik, iskren i pritvoran, a ta dvostrukost je uvek bivala glavom s dva lica… Ilijino stvaralaštvo „naivni eksprezionizam“, govori o oštrini njegovih misli, tj. izražava ono iskonsko i primarno u čoveku, a ne oslikava svet koji ga okružuje… (Jelena Đorđević, kustoskinja „Ateljea 61“).

PROČITAJTE I: albreht-direr-u-galeriji-matice-srpske/, slikar-apsurda-julije-knifer/, undergrad-bastina-beogradskog-podzemlja/, viktorija-aladzic-raskosna-arhitektura-ferenc-rajhl/, vikend-prica-infekcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *