Ana Vrtačnik (1991, Sarajevo) u Galeriji Saveza likovnih umetnika Vojvodine na doktorskoj izložbi “Taktilni dijalozi – Primena biomimetičkih formi pri stvaranju umetničkog dela”  (29. mart – 9. april 2021) prikazala je svoja nova likovna istraživanja u pustovanoj vuni. Korzoportal na licu mesta.

Ana Vrtačnik

Likovna umetnica Ana Vrtačnik razvojni put zasniva kako sama kaže “turbulentno. Dosta toga sam u likovnom radu menjala, isprobavala, ali me je uvek zanimao eksperiment sa materijalom. Radila sam sa autolakovima, klasičnim slikarskim tehnikama, pre ovog ciklusa s vunom bavila sam se keramikom i upravo me je neuspeh s lomljivom keramikom doveo da tražim mekše materijale. Tako sam otkrila vunu„.

Radovi instalacije Ane Vrtačnik na izložbi u Galeriji Saveza likovnih umetnika Vojvodine nagoveštavaju da se odlučila da osvaja 3D prostor. U tom poduhvatu snagu izražaja pronalazi u mekoći vune i njenoj teksturi. Objašnjava da je “ovde snaga baš u mekoći koja ipak zahteva veliki rad. Za svaku sliku potrebno je tri meseca da se uradi, a pomažu mi baka, mama i tetka. Za svaku promenu koju želite da istaknete potrebna je pomoć grupe, ne možete sve sami, što je još jedna nota ovog rada, mislim čak likovna nota“. 

Ana Vrtačnik na izložbi “Taktilni dijalozi” u prepletajima pustovane neobojene vune vizuelno predstavlja prirodu u kojoj se prepliće i nadovezuje život. “To je princip građenja u prirodi koji se može primeniti i u likovnoj umetnosti što sam pokušala da prikažem”, kaže dodajući objašnjenje koje ju je vodilo ka minimalističkom izražaju – “Imala sam lični događaj koji me je naveo na put da  treba sve pojednostaviti. U tom pojednostavljivanju sam se otvorila ka novim materijalima i novim formama.”

PROČITAJTE I: https://korzoportal.com/trst/, volt-vitman-o-kapetane-moj/ , marijana-kolaric-17-bijenale-umetnosti-panceva/, ne-samo-vek-josif-pancic/, gradski-muzej-sombor-zbirka-savremene-umetnosti/, ana-beslic-njene-skulpture/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *