Jedan od najvećih umetnika renesanse Albreht Direr stigao je u Novi Sad posredstvom svojih grafika kojima nema premca u svetu. Zaštitni znak izložbe je Direrov Nosorog.

DSCN1834

 Nosorog

Međunarodna izložba grafika Albreht Direr i njegovi savremenici, vlasništvo Istočnoslovačkog muzeja u Košicama do sada je predstavljena u desetak evropskih gradova, jesenas i u Beogradu.  Autor je Ivan Havlice, kustos ovog muzeja koji je u postavci bio inspirisan  večnom temom ljudske borbe između dobra i zla.

DSCN1826

U Galeriji Matice srpske izloženo je 138 grafika podeljenih u dve celine. U prvoj je 20 Direrovih grafika i 74 prvorazredna grafičkih ostvarenja njegovih sledbenika; druga celina je Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I u čijoj izradi su učestvovali Albreht Direr i njegovi učenici i savremenici.

DSCN1830

Manje je poznato da je Direr završio slikarstvo, ali je celog života stvarao isključivo minuciozne, neprevaziđene grafike. Umetnik Renesanse otrgnuo se crkvenom poimanju stvaralaštva i počeo da sledi ideje Reformacije, iako je pripadao strogo katoličkoj porodici. Njegovi prijatelji bili su Martin Luter i Erazmo Roterdamski.

Izložba  Albreht Direr i njegovi savremenici otvorena je do 9. januara 2016. i biće praćena stručnim skupovima, stalnim vođenjima kroz izložbu prilagođenim uzrastu grupa, radionicama za školsku decu…

Svi oni veliki umetnici koji nam se čine puni sopstvenih misli bili bi prosjaci kada bi se jednom našli primorani da Direru vrate sve što su mu ukrali. Karlo Ćezare Malvasija (1616 – 1693)

PROČITAJTE I:galerija-matice-srpske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *