????????????????????????????????????

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog mesto je susreta na izložbi “Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika” (8. april – 1. avgust 2021). Projektom rukovodi Marta Đarmati. Korzoportal/Foto na licu mesta.

Na izložbi “Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog nalaze se autoportreti ili portreti svih 35 umetnika čija dela su zastupljena u kolekciji Beljanski, kao i druga umetnička dela i predmeti kako bi se posetiocima približili njihovi likovi, ličnosti, stvaralaštvo i svakodnevni život. Ali, fokus je znatno širi i obuhvata dela koja obeležavaju modernizam na našem tlu.

Marta Đarmati, Milana Kvas, Radovan Jokić                                                                                                               Foto: szpb

Marta Đarmati koja rukovodi projektom – izložbom“  Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika” pojašnjava promene u konceptu stručne obrade Memorijala – “Prva postavka bila je1971. godine. Memorijal danas obuhvata i naš istraživački i kustoski rad, ali i izlagačku delatnost “Spomen-zbirke Pavla Beljanskog” koja je uglavnom posvećena umetnicima iz ove kolekcije, vremenu u kojem su stvarali, kao i njihovim ličnim vezama sa kolekcionarom Beljanskim. Moje istraživanje počivalo je na arhivi koju poseduje Zbirka, a to su razni izveštaji, zapisnici sa komisija koje su odlučivale o nabavci umetničkih dela, tu su i mnogobrojni računi, prepiska prve upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Vere Jovanović sa umetnicima od osnivanja 1961, pa do danas. Jedan deo arhive je izložen“.

Izložba “Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog ima novi vizuelni identitet. Marta Đarmati odabrala je vertikalne, vidne natpise sa imenima umetnika pored njihovih dela koji vas kao itinerer vode kroz istoriju umetnosti vremena u kome je nastajala Kolekcija Pavla Beljanskog. Ona je pronašla način da predstavi i umetnike čija dela nisu u Zbirci – “Ako se radi o umetniku čije delo nemamo u Zbirci kao na primer Rista Stijovića, imamo dela njegovih prijatelja Nebojše Mitrića i Pjera Križanića. Pokušala sam da povežem radove drugih umetnika sa našim umetnicima bilo da se radi o skicama, crtežima, portretima, autoportretima”.

Izložba Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog  ima nekoliko tematskih celina veze Pavla Beljanskog sa autorima  iz njegove kolekcije, prva generacija srpske moderne srpskih impresionista, naglasak na autoportretima, jer je prema rečima Marte Đarmatijedan od ciljeva nabavke umetničkih dela bio da se nabavi što više autoportreta i portreta umetnika prijatelja”. Na kraju, ne najmanje važno, jeste kutak namenjen deci. Dostupna je interaktivna aplikacija za najmlađe i za one koji znaju da čitaju.

Pored Marte Đarmati koja rukovodi projektom, saradnice na izložbi “Likovi i ličnosti” – pedeset godina Memorijala umetnika” koja se održava u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog su Ana Ereš sa beogradskog Filozofskog fakulteta i Jasmina Jakšić Subić iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Uz upravnicu Milanu Kvas, one su i autorke tekstova u monografskoj publikaciji o izložbi.

PROČITAJTE I: intervju-natasa-oparnica-vracar-vreme-da-postojimo-jedni-za-druge/, projekat-knjizevnost-starenje-starost/, foto-esej-spokojan-dan/,/izlozba-janos-tarko-trip-pop, tekst-u-fokusu-svet-bez-isaka-njutna/, film-dnevnik-diane-budisavljevic-i-u-novom-sadu/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *