U Galeriji „Čedomir Krstić“ Pirot, održava se samostalna izložba keramičkih skulptura autorke Marije Stanojlović (6 – 20. april 2021) koje su rađene u tehnici kamenina, visoko pečenoj glini – „Figuracija u keramici„. Korzoportal na licu mesta.

Radmila Vlatković, Marija Stanojlović

Marija Stanojlović, akademska umetnice iz Pančeva, izložila je u Galeriji „Čedomir Krstić“ Pirot keramičke skulpture rađene u tehnici kamenina, visoko pečenoj glini na 1230 stepeni, čija struktura i tekstura površine omogućuju jedinstven tonalitet i taktilnost. Kako je u Katalogu napisala autorka postavke Radmila VlatkovićMarija Stanojlović daje identitet i lični pečat majstora građenja formi i određivanja njihovog mesta u konkretnom živom i definisanom prostoru, saglasjem tonaliteta, sukobom glatkog i robusnog, harmonijom boje i disharmonijom pravaca u pokretu samih figura i proučavanjem kompozicije u kojoj dve ili više skulptura komuniciraju u međusobnoj priči“.

Autorka izložbe keramičkih skulptura u Galeriji „Čedomir Krstić“ Pirot Marija Stanojlović, u ovom gradiću provela je najranije godine života stoga u svoje delo prenosi, odnosno u njemu izražava duh ovog podneblja utemeljenog u tradicionalnom grnčarskom zanatu, u kome pronalazi snagu jednostavnosti i izražajnosti kao svoj poetski, umetnički kredo.

Galerija „Čedomir Krstić“ u Pirotu je nosilac likovnog života Ponišavlja. Otvorena je 1981. godine u zgradi Doma kulture, da bi 1993. postala  samostalna ustanova kulture, a od 1999. godine imenovana je po pirotskom slikaru Čedomiru Krstiću. Ovo je jedan od  najlepših izložbenih prostora u Srbiji u kome su predstavljene izložbe slika naših velikih umetnika Čelebonovića, Šejke, Šumanovića, Nadežde Petrović, Milića od Mačve, Konjovića, Bradića, Milene Pavlović Barili. Fond Galerije „Čedomir Krstić“ sadrži tri legata sa slikama akademskih slikara rodom iz Pirota Čedomira Krstića, Radomira Antića i Milene Mijalković Nikolić. Dosadašnjim programskim aktivnostima Galerija je postavila platformu za formiranje Muzeja savremene umetnosti u Pirotu.

PROČITAJTE I: najbolja-kic-fotografija-2/, jovan-bijelic-i-slike-iz-porodicnog-kruga/, klimatski-portal-postoji/, korzo-portal-postoji-godinu-dana, andras-urban-what-is-europe/, korzoportal.com/grad/, izlozba-pank-portreti-dinastije-obrenovic/, izlozba-figuracija-na-dva-nacina/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *