Grafički kolektiv obeležava sedam decenija trajanja u Galeriji Srpske akademije umetnosti izložbom „Otisak vremena“ (19. jun – 21. avgusta 2019). Korzoportal na licu mesta.

Objedinjeni nazivom „Otisak vremena” pred posetiocima su radovi u različitim medijima – umetnička grafika i grafički dizajn, plakati, video i foto-dokumenta, publikacije i arhivska građa. Izloženi radovi su svedočanstvo o vremenu kada je od nastanka Grafički kolektiv predstavljao ne samo umetničko delovanje članova, već je bio mesto susreta i važan centar kulturnog života Srbije i Jugoslavije.

Kontinuitet i tradicija Grafičkog kolektiva na izložbi “Otisak vremena” u Galeriji SANU predstavljeni su u nekoliko celina u kojima su  najznačajnija dela i ličnosti koji su utemeljili život ove jedinstvene “sigurne kuće” za umetnike-grafičare. U kontekstu različitih segmenata njegovog rada – izložbe, nagrade, kolekcija (Veliki pečat, plakati iz 50-ih, domaći i strani autori), međunarodna saradnja, edukativni programi, odnegovani intelektualni i kritičarski diskurs – vidljiva su dominantna strujanja, ali i estetičke promene u kojima je Grafički kolektiv neposredno učestvovao, pratio ih i afirmisao.

Izložbu prati publikacija u kojoj su tekstovi Irine SubotićGordane Popović VasićLjiljane SlijepčevićJeše Denegri i Ljiljane Ćinkul. Oni osvetljavaju razne periode delovanja Grafičkog kolektiva – od društvene i kulturne atmosfere u kojoj su inicirane i negovane njegove ideje, preko najznačajnijih programa i izložbi u Beogradu i inostranstvu, do specifičnih događaja koji potvrđuju tezu da je ta kuća umetnika uvek bila otvorena za eksperiment, ispitivanje i afirmisanje novih kreativnih ideja u sferi vizuelnih umetnosti.

Galerija Grafičkog kolektiva koja je bila u Beogradu na Obilićevom vencu sedam decenija, nije više na ovoj adresi, jer je zgrada u kojoj se nalazila restitucijom vraćena vlasniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na oproštajnoj izložbi 30. maja 2018. – „Otisak vremena – Fragmenti iz istorije“ posvećenoj najznačajnijim događajima, ličnostima i datumima koji su obeležili sedam decenija rada govorio je Dušan Petričić.

PROČITAJTE I: galerija-graficki-kolektiv-beograd-vapaj-za-novim-prostoromsezdeset-pet-godina-grafickog-kolektivaveliki-slobodan-masic-u-muzeju-primenjene-umetnostiko-oblaci-nojzac-knjige,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *