Galerija Grafički kolektiv u Beogradu slavi 65. rođendan, a izložbom Otisak vremena – istorija u toku obeležava i 52 godine od ustanovljenja nagrade Veliki pečat koja se dodeljuje za najbolje radove u grafici u toku godine.

Graficki kolektiv

 Kao oaza grafičke umetnosti afirmisala je ovaj likovni izraz, organizovala izložbe, publikovala radove i kataloge, sakupljala dela i stvorila poštovanu zbirku koja je predstavljana domaćoj javnosti i našu grafiku predstavljala svetu. Galerija se nalazi u samom centru Beograda, na laktu Obilićevog venca, kojeg je 1964. godine otvorio Miodrag B. Protić kao glavno žarište i sinonom za jugoslovensku i srpsku grafiku. Prostor je maestralno osmislio arhitekta Predrag Ristić, koristeći drvenu lamperiju kao materijalni deo prostora u donjoj zoni i ogledala u gornjoj zoni, odnosno sofisticiranu podelu na zemlju i nebo.

A sve je počelo davne 1949. godine, kada su Kolektiv osnovale prve generacije grafičara iz klase profesora Mihaila Petrova: Dragoslav Stojanović Sip, Boško Karanović, Mirjana Mihać i Mile Petrović.

 www.grafickikolektiv.org/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *