Ova 2017. godina biće zapamćena i kao godina kada je Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, baština iz 18. veka, doživelo početak rekonstrukcije. Kako je najavljeno u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u prvoj fazi biće obnovljena 21 fasada, najveći broj je u glavnoj, Beogradskoj ulici. korzoportal na licu mesta.

Trg Vladike Nikolaja

DSCN6166

Beogradska ulica, pogled sa Varadinskog mosta

DSCN6159

Beogradska ulica...DSCN6162

Beogradska ulica

DSCN6155

Beogradska ulica

DSCN6165

Ugao Beogradske ulice i Lisinskog

DSCN6157

Beogradska ulica.

DSCN6174

Kako je navedeno na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada „radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, radove na restauraciji  i konzervaciji vučene i ornamentalne malterske plastike, detalja izvedenih iz gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela –figura svetaca u nišama pročelja. Radovima je obuhvaćena i demontaža i izrada novih olučnih horizontala i vertikala, izrada uvodnog lima, kao i ponovna opšivanja elemenata na fasadi. Predviđen je i pretres pripadajućeg dela krova u zoni ulične fasade. Stara originalna stolarija se restaurira-konzervira i farba, uz zamenu potpuno degradiranih elemenata„.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, izgleda da očekuju lepši dani.

PROČITAJTE I: zlatko-uzelac-barokna-tvrdava-petrovaradin-inzenjer-matija-von-kaiserfeldkulturno-naslede-i-urbana-kulturapodgrade-petrovaradinske-tvrdave-bolji-dani-bez-saobracajafoto-esej-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-nedeljapodgrade-petrovaradinske-tvrdave-obnova-fasadastudija-slucaja-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-i-njegova-prizemljapodgrade-petrovaradinske-tvrdave-kloakaesej-podgrade-petrovaradinske-tvrdavejavni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *