U Novom Sadu je održana prva iz serija tribina (12. mart 2024) čiji je domaćin bilo Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS), a u nizu koje je u formi podkasta osmislio SFERA Forum koji su osnovali mladi arhitekti iz Beograda, Novog Sada, Kruševca i Prokuplja. Korzoportal

U prepunom amfiteatru SPENS-a na tribini naslovljenoj “Zaštita graditeljskog nasleđa u užem centru Novog Sada” o gradu kao celini govorili su profesori, arhitekti, istoričari umetnosti. O tome šta je SFERA Forum, arhitekta Igor Mikitišin kaže za korzoportal – “Mladi arhitekti iz Beograda, Kruševca, Prokuplja i Novog Sada, na nagovor kolega, odlučili smo se ovakav forum kako bismo napravili javnu tribinu pre svega za arhitekte, ali za sve građane. Podršku su nam dala društva arhitekata Valjeva, Zrenjanina, Novog Sada, Beograda i Niša. Svaka tribina imaće drugu temu, a biraju je građani tog grada na društvenim mrežama, a u saglasju sa svojim društvima arhitekata i sa nama. Zajednički imenitelj je kako sačuvati grad“.

U ime domaćina Društva arhitekata Novog Sada, predsednica Ana Ferik Ivanovič, podsetila je da je DaNS jedno od najstarijih strukovnih udruženja u Jugoslaviji, a da su ovakvi forumu važni kako „bismo otvorili vrata dijalogu, da ne bismo kao profesija bili nemi posmatrači u našim gradovima. Danas smo pokazali da smo živi i da nam je stalo do naše profesije“.

Lazar Kuzmanov, porodica arhitekata Mikitišin

Danas jedan od najviđeniji arhitekata u Srbiji Lazar Kuzmanov smatra da je dijalog neophodan, naročito među neistomišljenicima –  „Postoji pristup da je mnogo vrednije ono što se sada gradi, da je investiranje bitnije, da je kapital na prvom mestu.To poštujem, ali mora postojati i javni interes, odnos prema graditeljskoj sredini koja je nasleđena, prema kulturi, prema svemu što je Novi Sad. Grad je sistem koji funkcioniše kao živo biće, moramo ga poštovati kao što poštujemo jedni druge. Insistiraću uvek na kulturi dijaloga koja je nestala u Novom Sadu, a to znači da možemo da pričamo o različitim temama, da se razumemo iako se i ne slažemo, da otvorimo diskusiju. Želeo bih da sve teme budu utemeljene na način kao što razgovaramo večeras u Novom Sadu“.  

Z. Đukanović, L. Kuzmanov, M. Marušić, K. Maksimov, Ž. Bajić

Podkast SFERA Forum, posle novosadske premijere, nastavlja turneju u gradovima Srbije. Grad je u fokusu.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *