U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je izložba “New Era: umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama” (22. mart 2024). Predstavljeni su radovi dvanaest umetnika i umetničkih grupa iz BIH, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Korzoportal

Otvaranje izložbe u MSUV, domaćini, kustoski tim i umetnici

Izložba “New Era: umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama” nastala je saradnjom Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Galerije Božidar Jakac – Muzej moderne i savremene umetnosti iz Kostanjevice na Krki.

Ideja za izložbu “New Era: umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama” potekla je iz Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske čija direktorka Sarita Vujković kaže za korzoportal – “Udružili smo se u okviru institucija Zapadnog Balkana da pokušamo da mapiramo tačke koje se bave ekologijom i društvenim promenama, da pokažemo kako umetnici u različitim medijima promišljaju o ovim temama i da kroz izložbu pokrenemo dijalog prvenstveno kada je u pitanju novi diskurs u savremenoj umetnosti. Važno je da razgovaramo,  jer je tema globalna i povezuje ceo svet. Takođe nam je bilo važno da  kroz ovaj projekat oživimo scenu koja je vezana za Akademiju umetnosti u Banjaluci i da uključimo najmlađu generaciju umetnika doskorašnjih studenata – Isidoru Branković, Jovana Dušenovića i Nikolu Tomića. U predviđenim pratećim programima neće biti samo gosti iz sveta likovne umetnosti, već i oni koji se na raznim poljima bave temom iz naslova ove izložbe“.

Kustosi izložbe “New Era: umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama” su Mladen Banjac (MSURS), Miha Colner (GBJ) i Sanja Kojić Mladenov (MSUV) koja je na otvaranju istakla ključne tačke ovog projekta – “Godinu dana bavili smo se temom zagađenja. Umetnici su dali svoje komentare u okviru različitih medija, od bazičnog slikarstva, preko intermedijske video umetnosti, do eko i bio arta. Bilo nam je važno da se umetnici bave ekologijom, ali da uključe i temu društvenih i političkih promena, tranziciju, porast siromaštva u svetu, na mesto Zapadnog Balkana koji je na poluperiferiji ili periferiji Evrope, tu je i tema neokolonijalizma, a sve to utiče na zagađenje životne sredine i govori o odnosu čoveka prema prirodi i njegovoj društvenoj odgovornosti. U projekat smo uključili i naučnike koji se ovom temom bave iz drugog ugla, filmske radnike, profesore“.

Izložbu „New Еra: umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama“, podržao je Britanski savet kao deo projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“, finansiran od strane Evropske unije, a koji ima cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Raznovrsni prateći programi deo su izložbe „New Еra: umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama“, koja u MSUV traje do 12. maja 2024. Zatim se seli u Sloveniju, u Galeriju Božidar Jakac – Muzej moderne i savremene umetnosti iz Kostanjevice na Krki tokom leta, da bi završna bila održana u  Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci kada će biti predstavljena i publikacija o ovom projektu.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *