Šest decenija je trajanja Evrope Nostre, panevropske mreže civilnog sektora koja se bavi očuvanjem i promocijom nasleđa Evrope. Beograd je bio domaćin Saveta Evrope Nostre (17 – 20. maj 2023). Piše/Foto: Aleksandar Stanojlović

Beograd, Jugoslovenska kinoteka

Evropa Nostra, panevropska mreža organizacija civilnog sektora koje se bave očuvanjem i promocijom nasleđa Evrope, ove godine obeležava šezdeset godina postojanja. Skupu „Belgrade Heritage Forum“ u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovalo je oko šezdeset stručnjaka i aktivista iz Srbije i evropskih država.

Prema rečima sekretarke udruženja Evropa Nostra Srbija Vesne Marjanović, u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije, na delu su „investicione ofanzive ne uvažavajući principe održivog razvoja koje promovišu FARO konvencija, inicijativu Novi evropski Bauhaus, kao i Deklaraciju iz Davosa, uprkos činjenici da se radi o međunarodnim dokumentima koje je Srbija ratifikovala ili podržala“. Stoga je dolazak stranih eksperata prilika da se skrene pažnja međunarodne stručne javnosti na netransparentne i nezakonite graditeljske aktivnosti koje se sprovode niz godina”.

Jedan od glavnih programa Evrope Nostre je „7 najugroženijih spomenika kulture“, čiji se spisak gotovo svake godine širi primerima iz Srbije, a ove godine su to čak tri lokaliteta sa prostora nekadašnje Jugoslavije: Sveti Stefan iz Crne Gore, zbog zabrane posete lokalnog stanovništvu ostvu i građevinskih radova u Miločeru, Partizansko groblje Bogdana Bogdanovića u Mostaru, zbog surove devastacije od juna prošle godine, i kompleks vodenica u Bistrici kod Petrovca na Mlavi, usled ubrzane urbanizacije sela. Iz prethodnih godina na spisku ugrožene baštine su Kalemegdanska tvrđava (Beograd) zbog projekta žičare i manastir Visoki Dečani, zbog izgradnje regionalnog puta u neposrednoj blizini ove svetski značajne baštine.

Evropa Nostra suočava se i sa sve većim brojem inicijativa, pitanja i zahteva za podrškom u ovoj oblasti od strane građana, organizacija civilnog društva, stručnih udruženja i pojedinaca zabrinutih za svoje ugroženo kulturno nasleđe, te je odlučila da zato tokom boravka svojih članova u Beogradu organizuje Forum kako bi se otvorila rasprava ali i ponudili odgovori na pojave koje ne uvažavaju potrebe našeg vremena – od razornog investicionog urbanizma, uticaja klimatskih promena, potreba i uključivanja građana u projekte i odluke koje utiču na očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa“.

Memorijalni centar Staro sajmište, Centralna kula, Beograd

Tokom trajanja Foruma Evrope Nostre u Beogradu, posetioci su posetili Memorijalni centar Staro sajmište koje je u fazi rekonstrukcije, arheološko nalazište Vinču, za koje se priprema program uređenja, izgradnje i korišćenja, potom i lokaciju planirane žičare na Kalemegdanu, za koju se veliki deo javnosti bori protiv realizacije. Poslednjeg dana skupa Evrope Nostre, organizovana je poseta tvrđavi Bač, manastiru Bođani i franjevačkom samostanu. Ovo područje nalazi se na nominacionoj listi UNESKO svetske baštine.

Didina kuća. Sneska Kvadalih Mihailović, generalna sekretarka Evrope Nostre i Stanka Čoban, dobitnica nagrade „Heroji nasleđa“

Završetak turneje Evrope Nostre povodom šest decenija trajanja koja je obeležena u Beogradu na skupu „Belgrade Heritage Forum“ bio je u Baču, u Didinoj kući porodice Čobanov. Stanka Čobanov bila je prva dobitnica nagrade “Heroji baštine” koju dodelljuje Evropa Nostra Srbija za izuzetan doprinos očuvanju tradicije, običaja, recepata i drugih elemenata nematerijalnog nasleđa u 2022. godini.

PROČITAJTE I: godisnja-nagrada-heroji-nasledja/, dogadjaj-u-fokusu-sta-nasledje-znaci-za-nas/, bastina-slojevi-grada/, 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *