Udruženje građana Podbare „Almašani“ u čijem je radu fokus na očuvanju i revitalizaciji Almaškog kraja koji postoji tri veka kao jedinstvena urbana i kulturna celina u Novom Sadu, od prošle godine član je Faro mreže Saveta Evrope. U ovoj mreži su lokalne zajednice koje kulturno nasleđe koriste kao razvojni potencijal uz aktivno učestvovanje građana. Na konferenciji „Šta nasleđe znači za nas” održanoj u Svilari (25. oktobar 2021) predstavljenu su primeri dobre prakse. Korzoportal

Šta je zajedničko projektima “Vekovi Bača” (Srbija, Gran Pri Evropa Nostra, 2018), “Hotel du Nord” (Marsej, Francuska), “Heritidž opera“ (Kaunas, Litvanija), Muzej Podunavskih Švaba ( Apatin, Srbija), Almaški kraj (Novi Sad, Srbija) “Gostuša” (Srbija, Gran Pri Evropa Nostra, 2016) koje su u Novom Sadu na konferenciji „Šta nasleđe znači za nas” predstavili Slavica Vujović, Prosper Vaner, Ed Karol, Boris Mašić, Violeta Đerković i Elena Petrović Mašić? Zajednički su im višegodišnji napori da promovišući sveobuhvatnije razumevanje kulturnog nasleđa i njegov odnos sa zajednicom i društvom, povezujući se pre svega sa lokalnim institucijama, podstuču građane da prepoznaju važnost objekata i mesta kulturne baštine pored kojih, odnosno u kojima žive.

Kako je Udruženje građana Podbara “Almašani” dospelo u Faro mrežu Saveta Evrope?Bio je to dobar splet okolnosti. Način kako smo radili bio je po principu Faro mreže. Njihovi predstavnici došli su u Novi Sad pre četiri godine i sugerisali nam kako bismo trebalo da unapredimo delovanje. Bilo je kao da vam je došao roditelj, stariji brat sa željom da vam pomogne da budete bolji” – kaže predsednik Udruženja građana Podbara “AlmašaniMarijan Majin, dodajući da su ih uputili da treba da sarađuju sa gradskim institucijama koje se bave kulturom, sekretarijatom, zavodom za zaštitu spomenika kulture, što su i ostvarili. Ostvarena je sinergija.

Kao u svakoj uspešnoj priči, sve što sledi je jednostavno. I engleska trava je savršena, samo je treba zalivati i kositi stotinu godina! Prema rečima Violete Đerkovićkao glavne uzdanice “Almašani” vide u deci i mladima. To je bio jedan od prelomnih trenutaka, jer smo sa decom dobili roditelje, bake i deke koji su imali dragocene predloge”. Osnovna škola “Ivan Gundulić” jedan je od strateških partenera “Almašana”, a saradnja se širi i na druge škole, na predškolske ustanove, dolaze deca, jer je plato ispred Svilare prostor za okupljanje, rađaju se ideje.

Konferencija “Šta nasleđe znači za nas” održana je u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture, uz podršku novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je strateški partner “Almašana”.

PROČITAJTE I: almaski-kraj-korak-u-novom-milenijumu/, genius-loci-almaski-kraj-u-novom-sadu/, , nikola-grdinic-vodic-kroz-almaski-ambijent/, festival-ulicnih-sviraca-konferencijaokrugli-sto-upotreba-bastine, novi-sad-i-svetojovanski-toponim/

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *