Srpska akademija nauka i umetnosti izložbom „Jovan Dučić: Traganje za novim“ (7. septembar – 7. novembar 2021) obeležava 150 godina od rođenja ovog pesnika, književnika, pravnika. diplomate. Autorka izložbe je Zlata Božović. Korzoportal

Oko 150 fotografija, originalnih rukopisnih dokumenata, knjige sa posvetama Isidore Sekulić, Andrića, Ćopića…, artefakti časopisa u kojima je objavljivao, koje je pokretao, partiture nastale na Dučićeve stihove, lični predmeti, razglednice… sve tematski grupisano u osam celina, dočekuju posetioce u Galeriji SANU. “Svojom poezijom, ali i esejima i putopisima, Jovan Dučić svrstao se u sam vrh srpske književnosti. Jedan je od najvećih liričara i najvažnijih pesnika srpskog modernizma. Neprekidno je, tokom godina, usavršavao svoj umetnički izraz. Pokrenuo je više književnih časopisa, a bavio se  i književnom kritikom. Završio je Učiteljsku školu u Somboru i studije prava na Filozofsko-sociološkom fakultetu u Ženevi“ (Portal SANU).

Na ulasku u Galeriju SANU postavljena je bista Jovana Dučića, rad Ivana Meštrovića, a na panou su pregledno, hronološkim redom ispisani najvažniji događaji, od rođenja (Hrupjela kod Trebinja, 1874) do smrti (Indijana, SAD, 1943) do prenosa njegovih zemnih ostataka u Trebinje 2000. godine, što je bila pesnikova želja. Život Jovana Dučića obeležen je neprekidnim književnim stvaralaštvom, stalnim istraživanjem novih pesničkih formi, pa nije slučajno da je autorka izložbe Zlata Bojović odabrala naslov “Traganje za novim”. “Prvu zbirku „Pjesme“ u aprilu 1901. godine su mu uredile i objavile kolege iz „Zore“. Dučić je za tu zbirku odabrao 93 pesme, od ukupno 212, koje je napisao od svoje četrnaeste godine“ (Portal Poezija suštine).

Jovan Dučić, akademik SANU, bio je prvi ambasador u istoriji jugoslovenske diplomatije i tri decenije ovo je bila njegova profesija, pritom ne prestajući da piše. Ovom delu njegovog života posvećena je jedna od osam celina na izložbi.

Deo izložbe Jovan Dučić: Traganje za novimje i film o Trebinju  u kome je pesnik ostavio i materijalne tragove, a snimljen je za ovu priliku. Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Jovana Dučića, SANU će organizovati i naučni skup.

A ti ne postojiš, nit si postojala./Rođena u mojoj tišini i čami,/na Suncu mog srca ti si samo sjala/jer sve što ljubimo – stvorili smo sami. (Pesma ženi, Jovan Dučić).

PROČITAJTE I: ivan-stevovic-uputstvo-za-putovanje-kroz-vreme-3/, vikend-prica-lidija-dejvis-jedenje-ribe-u-osami/, kulturno-naslede-i-urbana-kultura/, tanja-damljanovic-conley-revitalizujmo-zastitu/, bojan-kojicic-velikobeckerecka-stedionica-obnova/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *