Bijenale umetnosti u Pančevu biće održano pod nazivom ”rafinerijamanastir” (27. maj – 27. jun 2022. godine). Ovo je 20. izdanje ove ugledne pančevačke likovne manifestacije. Selektorka je Maja Ćirić. Tekst priredila: Snežana Baralić Bošnjak. Foto: Bijenale umetnosti Pančevo.

Maja Ćirić, selektorka 20. Bijenala umetnosti u Pančevu o konceptuTematski je inspirisano lokalnim hibridnim fenomenom koji odslikava ikoničan i naizgled kontrastan, horizontalan i neposredan suživot Rafinerije nafte i manastira Vojlovica, a čija međuzavisnost u zavisnosti od tačke gledišta, može biti simbiotična ili konfliktna. Bijenale “rafinerijamanastir” otvara pitanja da li je i kako je moguće delovati izvan i preko domena matrica, obrazaca i uslova koji generišu manastir i rafinerija, svako za sebe ali i zajedno, te kako razrešiti odnos ograničenog parohijalnog delovanja i nezaustavljive potrebe za otvorenošću i inventivnošću… Ako već nije mogući otklon kako od dogmatizma tako i hiperkapitalizma, moguć je umetnički predlog u smislu stvaranja jedne privremene razlike.

Selektorka Maja Ćirić na 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pozvala je više od trideset umetnika. Domaći umetnici:  Adrienn Újházi, Aleksandra Jovanić, Aleksandar Todorović, Ana Vujović, Bogoljub Đoković, Veljko Zejak (Srbija-Slovenija), Darija Medić (Srbija-SAD), Igor Simić (Srbija-SAD), Jelena Micić (Srbija-Austrija), Kristina Tica (Srbija-Austrija), Luka Cvetković (Srbija-Švajcarska), Ljiljana Šunjevarić, Matrijaršija, Milenko Prvački (Srbija-Singapur), Milica Mijailović (Srbija-Crna Gora) Milica Ružičić, Nataša Kokić, Nemanja Nikolić, Nikola Damjanov, Pleme F 20, Sanja Anđelković i Udruženje Kurs.

Maja Ćirić

Na 20. Bijenalu umetnosti u Pančevu, iz inostranstva predstaviće se Adrija Žulija (Španija), Anuk Krajthof (Holandija), Jirgen Ots (Belgija), Katinka Malajmare (Rumunija/Velika Britanija), Mikola Ridnji (Ukrajina), Mit Boras (Španija/Nemačka), Mičikazu Macune (Japan/Austrija), Džonatan Monahan (SAD), Muna Musi (Eritreja/Italija) i Heselholt & Majlvang (Danska).

Manastir Vojlovica nalazi se u krugu Rafinerije Pančevo. Bogoslužbene knjige i drugi vredni predmeti kao što su ikone, slike, ikonostas, proglašeni su za spomenik kulture. Od 1991. manastir je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Manastir Vojlovica

Manifestacija Bijenale umetnosti u Pančevu “rafinerijamanastir” prati dvojezični katalog. Bijenale organizuje pančevački Kulturni centar u partnerstvu sa Danskom umetničkom fondacijom, Austrijskim kulturnim forumom i  Narodnim muzejom Pančevo.

PROČITAJTE I: pancevo-tri-veka-razvoja/, /bijenale-umetnosti-pancevo-see-art-gates-stanje-stvarnosti/, pancevo-autorski-i-alternativni-strip/, licni-pogled-snezana-baralic-bosnjak-bijenale-umetnosti-u-pancevu/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *