Pančevo je obeležilo tri veka od bitke u kojoj su Austrijanci proterali Turke (9. novembar 2016). To je zapravo 300-godišnjica kontinuiranog razvoja Pančeva poznatog do danas. Na izložbi u ruiniranoj zgradi Fabrike svile koja je u procesu temeljnog renoviranja, Zavod za zaštitu spomenika kulture je napravio zapaženu izložbu sa istorijskom planovima tvrđave i grada, koja je otvorena tačno u simboličnih 17 sati i 16 minuta – 17.16. Korzoportal na licu mesta.

foto-1-plakat-i-pozivnica-izlozbe

Izložba je posvećena istorijskom događaju od  9. novembra 1716. godine, kada je austrijska vojska pod komandom princa Eugena Savojskog osvajanjem Pančeva okončala operacije na oslobođenju Banata od Turaka.

foto-2-postavka-u-centralnoj-hali-svilare-u-pancevu

Postavka u centralnoj hali Svilare u Pančevu

Prvi putna izložbi su prezentovani novootkriveni rezultati istraživanja nekadašnjih utvrđenja i dokumenti i planovi pribavljeni iz arhiva u Ankari, Budimpešti i Beču.

foto-3-postavka-u-centralnoj-hali-svilare-u-pancevu Postavka u centralnoj hali Svilare u Pančevu

Autorski tim koji je realizovao ovu izložbu čine arhitekte Miodrag Mladenović i Snežana Večanski. Kvalitet postavke, oprema i neuobičajen prostor nekadašnje centralne hale Svilare učinili su da je je Pančevo dočekalo jednu od najatraktivnijih izložbi iz oblasti kulturne istorje u ovom milenijumu.

PROČITAJTE Izlatko-uzelac-barokni-grad-tvrdava-pancevopancevo-alpinista-ugradio-ciferblatpancevo-autorski-i-alternativni-striptamara-tasic-industrijsko-naslede-procesi-osnov-rehabilitacije,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *