Stara, zaboravljena reči ciferblat  prevedena s nemačkog jezika znači “brojčanik na satu”. Povodom jedne restauracije u Pančevu, korzoportal podseća na ovu reč i događaj koji ne bi bio moguć bez jednog alpinste.

FOTO 1 Spusteni ciferblat pre obnoveCiferblat pre obnove

 Ciferblat su restaurisali stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, uporedo  sa restauracijom četiri brojčanika na satu Rimokatoličke crkve Svetog Karla Boromejskog u starom jezgru Pančeva.

FOTO 2 Zvonik nakon skidanja brojcanika Zvonik nakon skidanja brojčanika

Četiri zarđala i dotrajala satna brojčanika na  četiri fasade tornja, stara dva veka, skinuta su sa zvonika i odneta u radionicu na restauraciju gde su očišćeni, antikorozivno zaštićeni, ofarbani i pozlaćeni 23 i 3/4 karatnim zlatom. Ovaj posao je trajao mesec i po dana da bi u vreme katoličkog (Gregorijanskog) Božića 2015. godine bili vraćeni na prethodno mesto. Posao je urađen bez skele, uz pomoć alpiniste Lambrosa Hudeludisa koji je brojčanike prvo spustio, a nakon čišćenja i obnove podigao i učvrstio na toranj.

FOTO 3 Alpinista vraca ciferblat na svoje mestoAlpinista Lambros Hudeludis postavlja ciferblat 

Satni mehanizam je obnovljen avgusta 2013. sredstvima Grada Pančeva i Naftne industrije Srbije. Znanje i veštinu ovde je iskoristio sajdžija iz Pančeva Miša Šeremetović, jedinsteni majstor koji ume da popravlja stare satne mehanizme, posebno na javnim građevinama. Sat radi na tri elektromotora što je novina u domaćoj praksi! Ovi motori pokreću mehanizam za otkucavanje na svakih četvrt sata i mehanizam za otkucavanje punih časova. Tako će sat na tačno vreme ukazivati i vizuelno i zvučno. Osmišljavanje rada tih motora i mehanizma je trajalo duže nego popravka sata. Šeremetoviću su pomagali Dragan Kozomora, mehaničar i Dejan Maksimović, zadužen za elektroniku.

 FOTO 4.Obnovljen sat sa brojcanikomjpg

Obnovljeni sat sa brojčanikom

Obnova satnog mehanizma i ciferblata sa tornja Katoličke crkve su delovi projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu koji u saradnji sa Gradskom upravom postepeno oživljavaju Staro jezgro, do skoro Zaboravljeni grad. Celo područje se već nekoliko godina parterno i infrastrukturno obnovlja u fazama, u cilju podizanja ekonomske vrednosti područja i vraćanja srednjoevropskog ambijenta. Početkom 2016. počela je parterna obnova ulice Nikole Đurkovića koja trg ispred Katoličke crkve spaja sa kompleksom Stare Vajfertove pivare.

PROČITAJTE I: vitraz-na-petrovaradinskoj-tvrdavikorzo-portal-postoji-godinu-dana

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *