Vrata atrijuma u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi blistaju novim sjajem od kada je na njih postavljen vitraž. On je rezultat Otvorene radionice kojom je rukovodio Miroslav Dajč i nastavak je sprovođenja njegove ideje koju je ostvario prvo u Podgrađu. Korzoportal na licu mesta.

035aVrata atrijuma u Muzeju grada Novog Sada na tvrđavi

Kada je na ulazna vrata rodne kuće Bana Jelačića, zanosne barokne jednospratnice u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ugrađen prvi vitraž, bio je to rezultat rada tada osnovane radionice u kojoj je multimedijalni umetnik i majstor vitraža Miroslav Dajč podučavao ovom starom, teškom i zaboravljenom umetničkom zanatu sve zainteresovane, ali baš u prostoru te zgrade. Posle početnih muka u stvaralačkom procesu – posekotine od stakla koje se razbije, opekotine od lemnjenja kalaja na visokoj temperaturi, postavljen je prvi klasični vitraž u nekada elitnom Donjem gradu ove tvrđave iz 18. veka. Otvorenost i dostupnost kulture, kulturnih i edukativnih sadržaja, skretanje pažnje, te in vivo upoznavanje sa spomenicima kulture i graditeljskim nasleđem kroz intervencije, bili su inicijalna energija za nastanak, ali i nastavak projekta Otvorena radionica vitraža koju je osmislila grupa mladih ljudi okupljena u udruženju Scenatoria.

IMG_0097

Prvi vitraž u Donjem gradu Petrovaradinske tvrđave

Sledeći korak bilo je osvajanje Gornjeg grada Petrovaradinske tvrđave i otvaranje privremene rаdionice za izradu vitraža u Muzeju grada Novog Sada.  Ovim korakom želeli su da podrže obnovu atrijuma kao novog izložbenog prostora muzeja. Kao prethodna, i ova radionica je bila otvorenа zа one koji su želeli na licu mesta da vide tehniku izrade klаsičnog vitrаžа i dа prisustvuju zahtevnom i dugotrajnom procesu kojim je rukovodio Miroslav Dajč. Glavni ciljevi bili su skretanje pažnje na vrednosti spomenika kulture Petrovaradinske tvrđave, doprinos obnovi graditeljskog nasleđa, promovisanje vitraža kao starog umetničkog zanata. Rezultat je vitrаž koji je ugrađen u atrijumska vrata Muzeja grada Novog Sada i Priručnik za izradu klasičnog vitraža.

????????????????????????????????????
Miroslav Dajč (prvi desno) u radionici vitraža

Evo primera izrade vitraža danas!


Vitraž je bio popularan u vekovima koji su daleko iza nas, naročito pri izgradnji gotskih katedrala, da bi kasnije bio zaboravljen. Za njegovu reanimaciju zaslužan je Luis Komfort Tifani  američki umetnik i industrijalac po kome su ime dobile i poznate Tiffany lampe.  On je posvetio život unapređenju tehnike proizvodnje bojenog stakla i smatra se začetnikom moderne ere na vitraža. Od druge polovine 19. veka arhitekte ponovo počinju da uvode bojeno staklo u objekte, ali sada ne isključivo s religijskom porukom.

PROČITAJTE I: podgrade-petrovaradinske-tvrdaveputevi-kulture-secesija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *