Knjižara Buk Bar u Sremskoj Mitrovici godinama odoleva pritiscima liberalnog kapitalizma, istražujući nove načine da opstane na tržištu unificiranih šoping molova u kojima pod veštačkim svetlom šljašte velike knjižare, velikih izdavača. Vlasnica Aleksandra KrtinićSanja ne namerava da odustane od ljubavi prema knjizi. Korzoportal. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

U Sremskoj Mitrovici, nedaleko od obala nezamućene, zelenkaste Save, u kući „na lakatZanatlijske i Muzejske ulice nalazi se knjižara Buk Bar. Iza glavnog ulaza je knjižara, iza sporednog je razbarušena hladovita, cvetna bašta, jedinstvena celina sa knjižarom. Vlasnica je Aleksandra Krtinić – Sanja.

Aleksandra Krtinić – Sanja

Nemirna duhom, Sanja Krtinić za korzoportal kaže da se u njenoj knjižari Buk Bar mora stalno nešto događati, dodavati, menjati. Tako je u februaru (2022) došla na ideju da pozove manje poznate izdavače. Poduhvat je bio pun pogodak. Objašnjava da je to uradila jer je shvatila da oni imaju odlična izdanja, ali „do njih čitaoci teško dopiru, jer ih progutaju veliki. Logika je bila da im otvorim prostor moje knjižare za povremena prodajna izlaganja, kako bi lakše doprili do čitalaca, odnosno kupaca. Kada potencijalni kupac vidi na licu mesta manje poznate naslove, što se događa na ovakvim susretima, onda ga zaintrigira i izdavač, zapamti njegovo ime”.

Posle februarskog “malog sajma knjiga” malih izdavača u sremskomitrovačkoj knjižari Buk Bar koji se pokazao uspešnim, ponovljen je događaj (7. maj 2022), u nešto manjem obimu. Predstavili su se Vagana iz Sremske Mitrovice, iz Beograda Biblioteka XX vek, Bedem i Jeti. Milena  Zukić (Vagana) kaže za korzoportal da je malim izdavačima “teško doći do kvalitetne publike, potrebno nam je i više vremena i prostora kako bismo se predstavili i doprli do potencijalnih čitalaca. Ali, polako zajedno rastemo. Mi mali izdavači međusobno se podržavamo, družimo se, jedni drugima nosimo knjige, prodajemo ih i predstavljamo”.

Nije neobično da izdavačke kuće osnivaju prevodioci, pisci, bračni parovi. Na majskom “malom sajmu knjiga” u knjižari Buk Bar predstavili su se i osnivači beogradske izdavačke kuće Bedem, bračni par Mladen i Sanja Savić Milosavljević. Oni su i pisci koji su sreću okušali sa izdavačima, ali nisu bili zadovoljni i upustili su se u vode sopstvenog izdavaštva. “Bez entuzijazma ne može, to je najbolji začin za jelo koje ne znate kako će da ispadne, ali kad dodate malo entuzijazma biće – entuzijastično. Još nismo profilisani pisci da bismo računali na široku čitalačku publiku, tako da bez entuzijazma nema ni toliko potrebnog pokretačkog motora”.

Knjižara Buk Bar opstaje na vetrometini savske obale u Sremskoj Mitrovici, ne posustajući u kreativnim poduhvatima, jer Sanja Krtinić kaže da ovde dolaze samo kreativci. In spe.

PROČITAJTE I: intervju-vladimir-stojanovic-istrazivac-prirode-lokalne-kulture-i-bastine/, nova-knjiga-nina-zivancevic-vestacka-inteligencija-i-prirodna-glupost/, foto-esej-pismo-iz-istanbula-muzej-nevinosti/, /vikend-prica-amerika-nije-rad-i-znoj/

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *