Priče koje su pred čitaocem napisane su na Twitter nalogu Dragana Babića (1987, Karlovac), u vremenskim razmacima od nekoliko godina, objavljene su u zbirci „Twitter priče 2“ 2017. Nismo smatrali da je bitno navoditi datume kada je svaka pojedinačno napisana. Anglista, Dragan Babić bavi se esejistikom i književnom kritikom, član je uredništva časopisa “Dometi” i programski urednik Somborskog književnog festivala. Njegovu prvu zbirku Twitter proze objavio je Studentski kulturni centar iz Kragujevca 2014. Za Portal Anglozine na pitanje koju priču u ovoj zbirci je bilo najteže napisati, odgovorio je – “Sve kojima pokušavam da odam počast sebi bliskim osobama. Bojim se da mi 140 karaktera nekada nije dovoljno da to uradim kako zaslužuju”.  Vikend priča, foto korzoportal.

DSCN8134

Ljubaviiii?“

„Daaa?“

„Dušooo?“

„Mooolim?“ „Dragaaa?“

„Reci, najdraži?“

„Srećiceee?“

„Šta je, bre, konjino?“

„Evo busa, ’ajde pruži korak!“

Keva nije bila usamljena kad je ćale prvi put otišao. Bilo je leto, i odlazila je do bake. Sad joj je teže. Leto je prošlo, a baka je umrla.

„E, baba!“

„Ooo, otkud ti?“

„Imam dobre vesti! Zaprosio sam Evu!“

„Šta si?“

„Zaprosio Evu!“

„Koga?“

„EVU!!!“

„Šta se dereš? Je l’ pristala?“

Volim ga do neba, i znam da on mene voli, ali one dve crtice na štapiću mu ne mogu oprostiti. „Samo malo“, rekao je. „Neće se ništa desiti.“

Najteže pitanje na svetu pokazalo se kao najjednostavnije. Pružio je srebrni kružić i dobio najjednostavniji mogući odgovor. „Da, hoću, da!“

Njena burma prelazi preko njegovog bedra dok onaj koga nikada nije volela ispija novo piće. Godišnjica mature je izgovor za stare ljubavi.

„Vrati mi se“ umesto „Zbogom“. Najteže je otići tamo odakle nisi siguran da ćeš se vratiti.

Ali bar znam da me čekaš.

Vratiću ti se.

Zbogom.

Više volim proleće. Jesen ogoli drvo ispred mog prozora i cele zime moram da gledam u kuću do svoje. A tamo živi ona. Više volim proleće.

Provešću našu godišnjicu braka sama. On mora da radi ceo dan. Zato ustajem pre zore da ga pratim na posao. I jutarnja kafa nam je dovoljna.

Nakon devet godina na terenu, došao je da je iznenadi. Samo jedan pogled, i zagrljaj, i opet je cela. Sreća traje kratko. Java znatno duže.

Oprema teksta korzoportal

Twitter priče 2, Kontrast izdavaštvo, Beograd, 2017

PROČITAJTE I DRUGE: vikend-prica

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *