Teodora Nenadov (Novi Sad, 1989) svojim novim umetničkim projektom razglednica Novog Sada vraća nas u vreme kada su one bile znak da se negde putovalo. Iako su društvene mreže preuzele komunikaciju ovakve vrste, draž reči pisanih rukom na poleđini razglednice ima nezamenljivi čar kao i štampana knjiga. Korzoportal predstavlja Ciklus razglednica Novog Sada Teodore Nenadov.

Teodora Nenadov završila je novosadsku Akademiju umetnosti, Odsek fotografije, jer ovaj medij zaokuplja njenu pažnju desetak godina, a kako kaže – „interesovanje za fotografiju se pojavilo spontano. Uvek sam imala potrebu za vizuelnim izražavanjem, kroz crteže ili slikanje, ali fotografija je medij koji najviše odgovara mom senzibilitetu. Volim likovnost, estetiku, boje, oblike, kao i određenu dozu discipline u svemu tome, što sam medij – fotografija, jako lepo može da uokviri i prezentuje“.

Teodora Nenadov o pristupu fotografiji kao mediju i o samostalnoj izložbi „Razglednice vremena“ iz 2017. godine – Pobornica sam svakako autentičnosti kako u bilo kom vidu likovnog izražaja, tako i u životu. Uvek može da sine neka nova ideja, inspiracija iz nekih svakodnevnih, neprimetnih i magičnih pojava i trenutaka. Tako je i nastala moja samostalna izložba u 2017. godini ,,Razglednice vremena’’. Tada sam izložila fotografije velikih formata u obliku svetlucavih instalacija, gde motivi arhitekture i vegetacija isprepletani s kulturom kroz vekove, oživljavaju mitologiju i stvaraju vanvremensku atmosferu.

U novom Ciklusu razglednica Novog Sada Teodore Nenadov radi se o klasičnim fotografijama Novog Sada koje vizuelno, odabirom detalja, bojom i teksturom šire duh grada na novi način. Objašnjava da je „serija nastala spontano, da kažem usput. Svi segmenti su bitni da bi to bilo uobličeno na pravi način, od motiva, do obrade fotografija, preko odabira papira na kojem se štampaju. Uvek sam želela da predstavim na određeni način Novi Sad, grad u kom sam rođena, odrasla, u kome živim, ali su mi realizacija i motivacija pravile problem. Teško je prikazati grad za koji vas veže toliko toga. Nije u pitanju samo neka prvobitna impresija, već nešto mnogo dublje“.

Teodora Nenadov o onome što je trenutno okupira, o motivima, tehnici radaOduvek i najviše me zaokupljaju pejzaži, arhitektura, njihova kombinacija, atmosfera, scene, priroda, ponekad portret. Volim stare tehnike, grafiku, slikarstvo, vajanje, crtež, pa sam inspirisana time počela da primenjujem zlato na fotografijama u čemu se trenutno veoma pronalazim“. Sada ne razmišlja o narednoj izložbi, iako ima solidnan broj radova koje bi mogla da izloži. Smatra da prostor za izlaganje nije toliko teško naći, pritom, naravno, ne misleći na Muzej savremene umetnosti Vojvodine. Očekujući nove likovno-fotografske poduhvate Teodore Nenadov i izložbe, Ciklus razglednica Novog Sada upućuje na sofisticirano oko i ruku ove novosadske umetnice koja ne žuri da se nametne. Tiha reka…

PROČITAJTE I: novi-sad-2021-evropska-prestonica-kulture-k-a-t-programi-zenskog-kulturnog-aktivizma, eu-info-kutak-novi-sad-obelezena-uspesna-godina, knjiga-donka-stancic-novi-sad-od-kuce-do-kuce-2, novi-sad-radio-koji-ima-hor-oradio, novi-sad-prodaja-lica-grada

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *