Na zgradu u Beogradskoj ulici broj 15, u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, gde se nalazi najstarija apoteka u Petrovaradinu i Novom Sadu iz 18. veka, postavljena je (10. januar 2024) spomen ploča Francu Šamsu koji je preuzeo apoteku 1802. godine. korzoportal

Apoteka “Kod zlatnog orla” u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kroz vekove trajanja, počevši od 1736. godine, nekoliko puta menjala je vlasnike, da bi je 1802. godine preuzeo  mladi farmaceut iz Češke Franc Šams. Ovaj svestrani apotekar kupuje kuću i apoteku od prethodnog vlasnika Franje Krigera  u današnjoj Beogradskoj ulici broj 15. Do danas je ostalo ime apoteke koje je istaknuto na fasadi zgrade.

Ko je Franc Šams? Pre svega bio je apotekar koji je početkom 19. veka imao lanac apoteka na području Petrovaradinskog komuniteta. Ali njegovo interesovanje nije su tu završavalo. On je proučavao prošlost Petrovaradina i okoline i pisao o tome. Bio je svojevrsni hroničar vremena na jedinstven način – nije se bavio istorijom Petrovaradinske tvrđave, već su ga zanimali ljudi i pojave. Recimo, bio je okupiran sistemom otpadnih voda i kanalizacijom čija loša regulacija je izazivala malariju i druge zarazne bolesti. Posle obilnih kiša kanalizacija bi se izlivala, jer je bila zapušena pošto stanovnici nisu bacali đubre u mesta određena za to, već u kanalizaciju. Onda bi se ona zapušila, pa se izlivala i blato je teklo  ulicama što nije bilo higijenski. Da li je danas, u 21. veku drugačije? Samo donekle.

Danas je prostor apoteke “Kod zlatnog orla” u zgradi koja je privatno vlasništvo i zamandaljena je iza gvozdenih vrata. Jedinstvena baština ostaje samo u knjigama i arhivama. Sedamdesetih godina 20. veka ova apoteka je postala deo Doma zdravlja, a dragoceni inventar apoteke se čuva na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu i u Muzeju grada Novog Sada.

Spomen ploča Francu Šamsu postavljena je zahvaljujući Ministarstvu inostranih poslova Češke i Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *