U knjizi Antologija somborskog rokenrola, autor Igor Olujić prikupio je materijal za 126 bendova. Ovo je ne samo priča o njima, već svojevrsna sociološka analiza vremena u kome je stvaran somborski rokenrol. Tako ova knjiga postaje dokument.

antologija

Sombor je proslavio svoju rokersku muzičku istoriju. Povodom promocije knjige Antologija somborskog rokenrola, ekipa koja je sprovela ovaj projekta, od 12. do 14. juna 2015. organizovala je muzički spektakl. U tri koncertna dana učestvovali su bendovi koji su obeležili muzičku istoriju Sombora i za ovu priliku su se ponovo okupili iako mnogi od njih nisu aktivni decenijama, neki žive na drugom kontinentu. Osim njih, svakog dana je nastupio i jedan mladi bend sa aktuelne somborske rokenrol scene.

Koncerti i promocija knjige održani su u dvorištu Dečje biblioteke, a jedna od najvećih atrakcija manifestacije bili su Tajfuni prvi somborski rok bend, koji se nakon gotovo 50 godina okupio samo za ovu priliku. Članovi benda rasuli su se na razne strane sveta, međutim, ovog puta na bini u svom rodnom gradu ponovo su doživeli mladost i momenat slave. Večeras smo Tajfune poslali u legedu! – poručili su sa bine, sa, verovatno i svoje poslednje svirke. Tajfuni su svojevremeno singlove snimali u produkciji Radio televizije Vojvodine, a publici su u akustičnoj verziji predstavili i jednu od svojih autorskih pesama – Kuvali smo Ernesta u ulju.

Urednik i autor Antologije somborskog rokenrola Igor Olujić, poznatiji kao pevač popularnog benda Neozbiljni pesimisti, objasnio je za korzoportal da je knjiga koncipirana kao antologija, te da su bendovi poslali svoje biografije, fotografije i stihove svojih pesama:

Prikupljao sam  materijal, a svaki bend, kojih u knjizi ima 126, pisao je o sebi i odabrao stihove. Knjiga je podeljena u dekade i počinje u šezdesetim godinama 20.veka. Ono što je posebno važno za neke mlade koji će možda čitati ovu knjigu, je da svaka dekada ima uvod u kome  je objašnjena političko, socijalno – sociološka struktura tog vremena u svetu, muzici, ali i u Somboru i našem okruženju. Ovi kratki uvodi govore o kontekstu u kojem su nastajali bendovi, pa se od tog konteksta razlikuju i teme njihovih pesama.

Objavljivanje knjige je zapravo kraj jednoipogodišnjeg rada na prikupljanju podataka, tekstova pesama i fotografija, međutim i početak nove etape u projektu. Izdavač knjige je Gradska biblioteka iz Sombora. Prihod od prodaje uložiće se u kupovinu pojačala, miksete, kompleta bubnjeva i zvučne izolacije za Gradsku biblioteku. Tako će biti opremljen prostor gde će mladi somborski bendovi moći besplatno da vežbaju i stvaraju svoju muziku.

Na promociji knjige govorio je i rok novinar,  autor Ex Yu rock enciklopedije Petar Janjatović. Ispričao je da je tek kao stariji shvatio koliko –  dobrog, zanimljivog i pametnog leži u prošlosti, čovek može mnogo toga da upotrebi za svoju trenutnu situaciju znajući šta se sve dešavalo u bližoj ili daljoj istoriji. U ovom kontekstu možemo pričati o visokoj kulturi, ali sve to može da se primeni i na popularnoj ili alternativnoj. Te istorije različitih rokenrol scena u Jugoslaviji donose atmosferu vremena u kome je muzika nastajala. To su fenomenalne priče, od toga u kojoj kafani su se muzičari okupljali, kako su nastajali bedovi, pa do toga  kako su se snalazili sa stranim jezicima i kako su osvajali nove prostore bez pomoći svih ovih tehnologija koje danas imamo.

Sombor kao grad kulture – kniiga i pozorišta, svojevrsni čuvar evropskih vrednosti, ovog puta pokazao je da uvažava i svoju rokenrol baštinu.

Maja Leđenac

Knjigu možete kupiti u Gradskoj biblioteci, Sombor

http://oradio.rs

https://www.youtube.com

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *