Knjiga Uzbudljivi gradovi predstavlja inspiraciju za sve koji žele da budu ne samo stanovnici grada, nego kreatori njegovog sadržaja. Ovde se mogu pročitati primeri projekata gradova koji su bili Evropska prestonica kulture i koji vam mogu biti početna ideja… Autori su pouzdani izvor! Ostalo zavisi od vas…

DSCN1235

Koji grad najviše volite? U kom gradu se osećate kao u svojoj udobnoj dnevnoj sobi? Koji grad u vama budi avanturistički ili duh stvaralaštva, a koji vas čini zadovoljnim i ako samo pijuckate čašu piva na glavnom trgu i posmatrate prolaznike? Da li biste želeli da u Aleksandriji večerate u hotelu Sesil gde  je Lorens Darel imao svoj sto u kafeteriji i pisao Aleksandrijski kvartet,  ili da u Mikeni popijete uzo na istom mestu gde je to radila Virdžinija Vulf, jednom, davno? I to je buđenje duha! Prošlost dobro uobličena prodaje genius loci, ali to nije dovoljno da biste kreirali uzbudljivi grad.

Autori knjige Uzbudljivi gradovi ne bavi se ovakvim sentimentalnim putovanjima, ali egzaktno upućuje kako bi gradske ulice mogle da postanu mesta spektakla, kako se stvaraju animantne manifestacije u gradu, kakva je uloga marketinga, kako okupiti publiku i javnost da bi grad postao uzbudljiv i u krajnjem ishodu,  kako bi sve to trebalo da postane održivi projekat u korist povećanja prihoda u gradskoj kasi.

Greg Ričards, Robert Palmer: Uzbudljivi gradovi, Clio, 2013.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *