Odlazak renesansnog, nezavisnog stvaraoca – arhitekte, dizajnera, izdavača… Dovoljno je reći  – napustio nas je za uvek Slobodan Mašić, čovek grada.

 

FOTO 1 Logo manifestacije Bitef

Ko još iz vremena Beograda 70-ih godina 20. veka ne prepoznaje logo beogradskog pozorišnog festivala Bitef koji su kreirali Slobodan i Saveta Mašić i koji je godinama dobijao novu vizuelnu interpretaciju?! Igra zvezda na loptastoj osnovi je bio osnovni motiv, duhovito ponavljan godinama, ali –  uvek na novi način. Koliko nas ima bar jedan od tih plakata što smo ih kradomice odlepljivali  sa uličnih panoa kako bismo ih ponosno kačili na zidove svojih soba –  na najvidnijim mestima!

DSCN2442-1

 

Slobodan Mašić je bio arhitekta, izdavač i grafički dizajner. Kreativni rad krunisao je brojnim nagradama u zemlji i inostranstvu. Arhitektonski fakultet u Beogradu  završio je 1966. Godinu dana kasnije pokrenuo je ediciju Nezavisna izdanja sa Leonidom Šejkom i Marijom Čudinom. Izdavačka kuća Nezavisna izdanja Slobodana Mašića  ostatće zabeležena kao uporan vid borbe slobodnog umetnika i nezavisnog intelektualca na književnom i umetničkom tržištu.

FOTO 2

 

Pored Bitefa, Mašić je poznat i po dizajnu logoa za FEST. Zaslužan je za grafičko oblikovanje filmova Želimira Žilnika Rani radovi i Nevinost bez zaštite. Autor je velikog broja pozorišnih plakata, za predstave Troil i Kresida, Lažni car Šćepan Mali, Bure baruta… Izlagao je na Bijenalu u Veneciji i na izložbama u Evropi, SAD i Japanu. Osnivač je Kontakta, smotre grafičkog dizajna u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu.

FOTO 3 Plakat izlozbe u KC Grad

Slobodan i Saveta Mašić priredili su retrospektivnu izložbu u beogradskom Kulturnom centru u leto 2015. U poslednji čas!  Slobodan Mašić  preminuo je 26. maja 2016, u 77. godini.

Foto koncept korzoportal

PROČITAJTE Islavimir-stojanovic-pomeram-svoje-granicerucak-sa-uliksom

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *