Iako je evropska manifestacija Noć muzeja 21. maja u kojoj učestvuje i Srbija prevashodno namenjena promovisanju muzejskih i galerijskih sadržaja, prvobitni koncept se proširio u projekat koji bi se mogao nazvati Veliki gradski korzo. Noć muzeja postala je noć druženja na gradskim ulicama. Korzoportal na licu mesta.

DSCN2428

Katolička porta

Ovo je druga godina kako u Srbiji postoji i manifestaciji Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 (12-21 maj) u kojoj se insistira isključivo na sadržajima koji pripadaju pokretnoj i nepokretnoj baštini čiji su čuvari i promoteri muzeji. Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada u ovom projektu organizovao je šetnju Petrovaradinskom tvrđavom iz 18. veka uz vođenje arhitekte Slobodanke Babić  koja za korzoportal kaže – Tvrđava nam je nadomak oka, a kad bismo pitali Novosađane šta znaju o njoj ne bismo dobili mnogo odgovora. Zbog toga o Petrovaradinskoj tvrđavi treba govoriti ponovo, i ponovo.

DSC_0014Petrovaradinska tvrđava                                                                           Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

Na Trgu Galerija uvek je najživlje u Noći muzeja. U Galeriji likovne umetnosti poklon zbrika Rajka Mamuzića otvorena je izložba Milana Matavulja “Estetika razgradnje”.

DSCN2403 Milan Matavulj (unuk) ispred Galeriji likovne umetnosti poklon zbrika Rajka Mamuzića

Preko puta, u Galeriji Matice srpske kustosi su bili učenici osnovne škole Dositej Obradović koji su učestvovali na konkursu Turističkog kluba Srbije i Udruženja prijatelja dece Voždovac (Beograd). Na zadatu temu Skrivene tajne srpskih muzeja pisala su esej o određenim eksponatima pod  budnim okom nastavnice srpskog jezika Dalije Matić. Zatim su pozvani da budu kustosi u projektu Skrivene tajne Galerije Matice srpske. I bili su. Ksenija Borojević je tumačila sliku Stevana Aleksića … Vidite ovde s desne strane je kostur, a to znači da se slikaru približava smrt, tu su i duvan, alkohol, pogledajte…!

DSCN2409 Ksenija Borojević, deca kustosi u Galeriji Matice Srpske

U susednoj Spomen – Zbirci Pavla Beljanskog neočekivani događaj van izložbenog prostora – pozorište senki (Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, Jovanka Ulić/Uglješa Colić).

DSCN2416Ispred Spomen – Zbirke Pavla Beljanskog

Bila je mediteranski topla ova noć punog meseca 21. maja u Novom Sadu. Plesalo se na ulici, ali ne samo …  U Novom Sadu, pored dva veka stare gimnazije Jovan Jovanović Zmaj nalazi se oldtajmerka – Riblja pijaca. U Noći muzeja bila je rokenrol stejdž,bez voća i povrća. Akteri, oni pravi – 50 i nešto…

DSCN2430Riblja pijaca

Iako se koncepcije Noći muzeja i Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 razlikuju, to nije razlog da ne postoje oba programa. Ključna reč – muzej kao muza (ona koja nadahnjuje), u nazivu obe manifestacije dovoljna je da opravda njihovo postojanje.

PROČITAJTE I: noc-muzeja-je-uvek-uzbudljiva

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *