Mladi umetnici iz Srbije dobili su na Praškom kvadrijenalu 2015. “Zlatnu medalju za pokretanje dijaloga”. Praško kvadrijenale je najznačajnija svetska manifestacija posvećna scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti.  

Srbijo, osvojila si zlato iz kulture! Ovo je izgovorio 24-četvorogodišnji umetnik Nikola Radosavljević povodom nagrade koju je dobio tim iz Srbije na Praškom kvadrijenalu. I ne samo da je nagrada izuzetna, već je Otvoreno pismo ovog umetnika pokrenulo burne reakcije na društvenim mrežama.

Već trinaest godina Praško kvadrijenale je manifestacija koja podstiče umetnike na stvaralaštvo u različitim oblastima scenskog stvaralaštva. Ovogodišnje Praško kvadrijenale je održano pod naslovom Zajednički prostor: Muzika – Vreme – Politika.

OVDE možete pogledati šta se sve to dešavalo na Praškom kvadrijenalu 2015:

http://www.pq.cz

Nagrada za njih 80! 

Organizatori nastupa učesnika iz Srbije bili su Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju – OISTAT centar za Srbiju Novi Sad i Muzej Primenjene umetnosti Beograd. Naši umetnici učestvovali su u studentskoj sekciji nacionalnog nastupa Srbije.

Nagradu su dobili kustoskinja nacionalne postavke Mia David za rad Ne(Moć) – Odgovor(nost); kustoski tim studentske selekcije koji predvodi teoretičarka scenskog dizajna Tatjana Dadić Dinulović za rad Proces, kao i svi umetnici i studenti u obe postavke.

Ovu nagradu primamo u ime više od 80 ljudi koji su radili skoro 18 meseci da bi ostvarili zajednički umetnički rad za ovogodišnje Praško kvadrijenale, rekla je primajući nagradu Tatjana Dadić Dinulović.

Ako pod istinom podrazumevamo dosledno sprovođenje onoga u šta verujemo, onda su racionalno – nauka, društveno – politika, duhovno – umetnost i emotivno- ljubav, u stvari osnova života. Onog života kome težimo, života koji pokušavam da živim. U današnje vreme je nemoguće biti apolitičan, kad je politika u svim porama našeg života. Vreme je da se borimo za ono u šta verujemo bez obzira na to da li je naša borba osuđena na propast. Ta borba je, kao i sve, uvek, deo širih procesa. Da li će se, kada i gde stvoriti kritična masa zavisi i od nas i od našeg delovanja – rekla je Mia David objašnjavajući nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu.

prag

Prag

Srpski umetnici posvećeni svim srcem

Međunarodni žiri je konstatovao: Srpski umetnici i srpski studenti posvećeni su svim srcem ideji da su umetnost i umetnički proces povezani sa društvenom, političkom i ekonomskom stvarnošću.

Praško kvadrijenale i naši umetnici na licu mesta. Pogledajte OVDE:

http://www.pq.cz/galerie/2015/6/23/pq15-srbsko-studentska-sekce

U Pragu ovacije, kod kuće tišina

Umetnici iz Srbije pokazali su u Pragu šta znaju i umeju. A onda su se vratili kući. I ništa! Sve bi prošlo neprimećeno za širu javnost da Nikola Radosavljević nije napisao otvoreno pismo:

Nas 80 otišlo je da brani boje Srbije na jednoj vrsti Olimpijade i dok je Prag zbog toga bio spreman da zatvori ceo grad – naša zemlja nam je zatvorila vrata. A mi smo odlučili da idemo glavom kroz zid. I srušili smo ga. Srušili smo ga tako snažno i neopozivo da je Evropa ustala u našu čast…. Prepuna sala sa 1.000 slavnih zvanica aplaudirala je jednoj maloj zemlji. Plašio sam se trenutka kada će ovacije prsestati. Znao sam da me kod kuće čekati tišina…Mene nećete čekati na balkonu. Ja sponzorima ne zarađujem novac. … Znali smo da imamo znanje. Da smo žrtvovali svaki vikend. Putovali u drugi rad, krpili kraj sa krajem. Radili satima da zaradimo šansu da nas vide. Odrekao sam se velikog dela svog života verujući da će biti vredno toga…Bilo nas je previše da svi stanemo na postolje. Skočili smo do plafona. Grlili smo se i plakali. Zlato. Ne jedno, ne deset – osamdeset. Među nama je bilo i iskusnih veterana i studenata i svi smo ostali bez teksta…Voleo bih da vam kažem da sam u najvećem životnom uspehu osećao sreću, umesto toga preplavila me tuga nesagledivih razmera. Znao sam da što si bliže Srbiji dalje si od sebe. Znao da će nam čestitati mame i tate, tetke i teče. Znao da će svi ostali, čak i naši nadređeni – ćutati…Ne, mi nismo „Orlići“. Nismo ni košarkašice ni vaterpolisti. I ne želimo da budemo. I ne treba. Uživamo u njihovim uspesima i bodrimo ih kao i svi vi… Ja potpuno razumem zašto su oni ispred nas. Oni donose novac, a mi ne. Ali i mi donosimo vrednosti. Mi donosimo promene. I mi smo predstavljali Srbiju… Srbijo, osvojila si zlato iz kulture. Skrajnute, zapostavljene i prokazane. Ne, ne tražimo da nas čekate na balkonu. Ne tražimo baš ništa. Samo nemojte pričati da kod nas nema kulture. Ima je. Kultura samo nema vas.

Praško kvadrihttp://www.blic.rs/Kultura/Vesti/568773/Otvoreno-Prasko-kvadrijenale-2015jenale 2015.  prepoznalo je stvaralaštvo, trud, posvećenost našeg tima i nagradilo ga. Kod nas ovaj “zlatni tim” nije prepoznat kao ni toliki zlatni matematičari, muzičari, fizičari… koji pronose slavu države iz koje dolaze, ali ostaju anonimni van kruga istih posvećenika! Ko je rekao Kultura, ko je rekao Nauka?!

Ljiljana Sinđelić Nikolić

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.blic.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *