U Galeriji Matice srpske otvorena je (13. oktobar 2023) izložba Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković. Korzoportal

Izložba Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ ostvarena je saradnjom bečkog Umetničko-istorijskog muzeja, austrijske Galerije Belvedere i Galerije Matice srpske. Izložene su (samo) tri slike, dve Paje Jovanovića i jedna Gustava Klimta. Prema rečima upravnice Galerije matice srpske Tijane Palkovljević Bugarski „izložba je neobična po formatu. Obuhvata samo tri slike dvojice autora, rezultat je saradnje tri muzejske ustanove i osvetljava kraj veka, fin de siècle, odnosno secesiju. Naša ideja je bila da pokažemo da je nekad manje više, da jedan manji okvir može da pruži mogućnost da sveobuhvatno  sagledamo taj period. Takođe smo želeli da prikažemo gde je bilo mesto naše umetnostim u velikim evopskim kretanjima. Suština je upravo međumuzejska saradnja, zajednički rad na promociji evropskog nasleđa kao jedinstvenog kulturnog prostora”.

Autorka izložbe Snežana Mišić (slike: P. Jovanović, G. Klimt, P. Jovanović)

Izložba  Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ zasnovana je na tri ženska portreta iz tri muzeja. Centralni portret je „Dama sa lila šalom“ Gustava Klimta“ iz kolekcije bečkog Umetničko-istorijskog muzeja. Portret „Bečlijka“ Paje Jovanovića (desno od Klimta) je slika iz Galerije Belvedere i nikada nije izlagana u Srbiji. Iz kolekcije Galerije Matice srpske odabran je portret „Umetnikova supruga Muni“ Paje Jovanovića (prvi levo). Sva tri odabrana dela ukazuju na sličnosti i razlike među velikim umetnicima i na svojevrstan način govore o društvenom kontekstu u kojem su nastajala, istovremeno povezujući tri muzeja, jednom srpskom i dva austrijska, iz čijih su kolekcija.

Izložbu Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ prati scenografija za priču o izmišljenom šeširdžiji „U salonu šešira Oskara Hutera“ koju je koncipirao kustos Galerije Matice srpske Nikola Ivanović. „Huter će nam pričati o modi epohe s kraja 19. i početka 20 veka, o položaju žene, kakva se kafa pila, u kojim restoranima se ručavalo, sa kim su se ljudi družili, koja su bila interesovanja, kakav je odnos dvojice umetnika sa izmišljenim šeširdžijom Huterom. Kroz scenografiju imaginarne šeširdžinice ući ćete u prostor gde vas čekaju tri slike“, tumači.

Autori izložbe Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ su Snežana Mišić i Nikola Ivanović. Izložbu prati trojezični katalog (srpski, nemački, engleski), a predviđen je raznovrsni prateći program do 14. januara 2024, do kada je izložba otvorena.

PROČITAJTE I: izlozba-u-beogradu-secesija-sloboda-stvaranja/, sinagoga-u-subotici-obnovljena-bastina/, milanocasa-galimberti-art-nouveau-u-italiji/, aleksandar-zograf-suboticka-secesija-u-stripu/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *