Novosadski Circoneo osmislili su Kreativni pogon i Ludifico 2017. godine s idejom da razvijaju tri discipline – manipulaciju objektima tj. žongliranje, akrobatiku na podu i u vazduhu ili partnerno objedinjene, i balans (hod po žici). Njihova ciljna grupa su deca, ali godine nisu prepreka da im se pridruže oni koji žele da probaju nešto novo u životu. O ideji i radu Circonea govori jedan od osnivača Dragan Jajić Vladisavljev koga svi zovu Gagi. Piše: Bojana Karavidić. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković

Gagi /Dragan Jajić Vladisavljev)

U Jugoslaviji nije postojao nacionalni cirkus, tako da „smo svi pioniri savremenog cirkusa“, kaže za korzoportal večno osmehnuti Gagi.

Novosadska škola cirkusa Cirkoneo postoji od 2017. godine, a prethodilo mu je obimno istraživanje rada raznih cirkusa koji postoje u svetu kako bi se opredelili za sopstveni koncept. Veštine za koje su se opredelili su manipulacija objektima/žongliranje, akrobatika na podu i u vazduhu ili partnerno objedinjene, i balans/hod po žici. „Sve one razvijaju plastičnost mozga i dobre su za koncentraciju“, kaže Gagi.

Cirkoneo postoji sedam godina, a Gagi se priseća – “Malo smo zaboravili koliko je bilo teško da uspostavimo naš sistem, iako ne volim tu reč, jer sve vidim vazdušasto, bez granica, ne kao posudu u koju smo strpani. Postoji cirkuska pedagogija koju smo izučavali, izučavamo i danas kroz razne obuke i prakse. Suština je da svako dete slobodno, od ponuđenih disciplina, bira da radi ono što ga motiviše i pokreće. Cenimo dečje želje i nikada ih ne teramo da nešto rade, poštujemo njihove želje. Više smo iza njih, pratimo ih, posmatramo kako se ponašaju, a priskačemo u pomoć kada zatraže”.

Cirkoneo u praksi prema Gagijevim rečima – “Sve počinje da funkcioniše samo od sebe. Nova deca se ugledaju na onu koja su kod nas dugo, vide kako se kreću, kako pričaju, kako vežbaju i onda ih oponašaju. Jedni druge ohrabruju, nismo mi koji naređuju. Na početku svakog časa sednemo u krug i pričamo šta nam se tog dana dogodilo, ili dete izloži neki svoj problem. Dogodi se da dete ne želi ništa da priča, a onda, malo po malo otvori se. Imamo devojčicu koja je bila sa govornom manom i nije htela da razgovara. Posle godinu dana oslobodila se i sada melje kao navijena. Videla je da je ovde niko neće ismevati, niti će biti stigmatizovana. U tom krugu deca iskreno komuniciraju sa nama, kažu i ako neće više dolaziti, jer idu na neku drugu aktivnosti, mi prihvatamo uz rečenicu da su ovde  uvek dobrodošli,’ idi probaj sve u životu, i ja sam sve probao”.

Za Gagija je “cirkus mesto ulivanja samopouzdanja, u njemu je aktivnost kroz koju možeš da shvatiš da je sve moguće. Mislio si, na primer, da nikada nećeš naučiti da žongliraš, pa kad naučiš, podsetimo te na hiljade izgovora koje si imao da ne pokušaš. A onda jednog dana uspeš. Takav je život. Ako nešto stvarno želiš tome se predaš, koncentrišeš se i uspećeš. Ne moraš biti najbolji, ali ćeš za sebe biti bolji od onoga kakav si bio juče. Kod nas je bila devojčica koja je dve godine pokušavala da se popne na kuglu i kada je uspela od sreće se rasplakala, pa i mi smo imali suze u očima. Savladala je strah, dobila samopouzdanje.

Cirkoneo je član nekoliko međunarodnih mreža cirkusa. Marijan i Marija su asistenti koji trenutno pohađaju Circus transformation program sa četiri modela u kome je fokus socijalni cirkus. Prvi je bio u Finskoj, sledeća stanica je Brisel, pa Italija i na kraju Irska. Stalno se unapređujemo. Pa i da smo jedini cirkus na svetu nemoguće je stajati u mestu. Sa našom decom komunikacija je uvek dvosmerna. Nekada im kažemo da ne znamo šta da radimo, da nam ona predlože i oni to prihvataju. Pomažu nam svojim idejama. Komunikacija je slobodna, deca pitaju svašta i mi se trudimo da im pružimo odgovore. Kada su životna pitanja, ne dajemo direktne odgovore, smatramo da će ih kroz život pronaći sami. I niko se nikome ne ruga, to je važno pravilo koje svi prihvataju.

Vanja (asistentkinja), Dušan

Vanja je asistentkinja u novosadskom Circoneo, a upravo je došla iz Goloveja (Irska) sa desetomesečne edukacije u njihovom socijalnom cirkusu. Bila je jedna od četiri primljena volontera iz raznih država. Iskustvo je bilo dragoceno – “To je veći cirkus od našeg, postoji dvadeset godina, imaju puno dobrih profesionalaca koji su studirali cirkus na univerzitetima. Nivo veština je zavidna, a što se tiče samog cirkusa kad suviše poraste, počne nekako da se rasipa, postane rekreativan i za zabavu. Meni je ovo naše draže. Iako je manji cirkus, mi ga čuvamo, jer je za dušu. Dušan je učenik sedmog razreda i godinama dolazi u Circoneo – “Nisam znao šta je moderan cirkus.Video sam oglas, prijavio se i ovde sam se pronašao. Redovno dolazim, najviše volim da žongliram. Moj omiljeni deo je zagrevanje, a u većini slučajeva nas puste da radimo šta želimo. Kad dođu novi onda se organizujemo da im pomognemo. Mi smo kao neka družina”.

Cirkoneo vode dve organizacije. Ludifico se bavi cirkusom kao umetnošću u umrežavanju na evropskom nivou i pišu evropske projekte, a Kreativni pogon (gde je Gagi) je fokusiran na obrazovanje i socijalne programe. Gagi napominje “da je saradnja odlična, svako zna šta radi. Svi smo na istom zadatku, sarađujemo u uspostavljanju sistema. Oni su članovi Circus Strade evropske mreže za razvoj cirkuske umetnosti, mi internacionalne mreže Caravan internacionalne mreže za omladinski i socijalni cirkus.”

Gagi o svom životu u kome je Circoneo na počasnom mestu – “To sam tražio to sam hteo. Sve što sam u životu radio to je ono što sam hteo. Nije to lako, ali novi dan počinjem osmehnut. Uhvati me frka kad treba da se plate računi. Sve ovo je neizvesno. Ipak, mislim da se novcem ne može platiti ovo što radimo. Ali, ničega ovog ne bi bilo da nemam podršku u porodici.”

Circoneo je u punom radnom pogonu, planovima, pripremama za tradicionalnu godišnju priredbu krajem godine. Možete ih pronaći u zapadnom holu SPENS-a na spratu.

PROČITAJTE I: palmanova-idealni-renesansni-grad-tvrdava/, ruska-avangarda-art-revolucija/, legenda-o-pesmi-sumorna-nedelja/, iz-knjige-olge-tokarcuk-blagi-pripovedac/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *