Mešoviti hor Akademskog kulturno-umetničkog društva Novosadskog univerziteta “Sonja Marinković” postoji od 1961. godine, mnogo značajnih turneja i nagrada je iza njega, ali pod dirigentskom palicom vizionarke Dunje Deurić od 2015. hor dobija novu vokalnu nadgradnju praćenu opuštenijim scenskim nastupom prilagođenom vremenu. Radi popularisanja horske muzike osmislili su “Sonjine javne probe”. Nastupili su u Kulturnom Centru LAB (23. maj 2018) i izveli javnu probu. Svojim glasovima rasterali su i olovne oblake koji su nagoveštavali pljusak nad Novim Sadom. Korzoportal na licu mesta.

DSCN7567Hor „Sonja Marinković“ u Kulturnom Centru Lab

Zbog čega projekat “Sonjine javne probe”?

Dunja Deurić: Projekat podrazumeva održavanje proba otvorenih za publiku kako u našim prostorijama na Fakultetu tehničkih nauka, tako i na javnim mestima širom Novog Sada. To je prilika da se publika upozna sa uobičajenim aktivnostima hora, da prisustvuje svim fazama u radu i da prati tok probe. Budući da su ciljevi našeg horskog ansambla razvijanje građanske svesti i akademskog života i težnja ka uspostavljanju kvalitetne horske scene u Novom Sadu, javne probe predstavljaju sjajnu priliku za afirmisanje ovih ciljeva i približavanje horske muzike publici.

DSCN7550Dunja Deurić

Zbog čega je odabran Kulturni Centar Lab za mesto jedne od javnih proba hora “Sonja Marinković”?

Dunja Deurić: Ovde se okupljaju mladi koji osećaju da su ovde dobrodošli i zato smo i mi poželeli da dođemo i prikažemo šta znamo, na neformalan način, uz druženje da mladima približimo horsku muziku koju izvodimo. U pitanju je mešoviti hor koji na repertoaru ima kompozicije klasične muzike od renesanse do 21. veka. Negovanje muzike domaćih kompozitora i baštinjenje domaćeg horskog identiteta predstavlja važnu stavku u našem programu delovanju.
Sada planiramo da baziramo nastupe više na programskoj koncepciji kao što smo uradili 2017. godine na Mokranjčevim danima, u pitanju su tada bila Mokranjčeva dela koja su retko izvođena. (Tada su osvojili nagradu, prim.korzoportal)

DSCN7559Hor „Sonja Marinković“ u Kulturnom Centru Lab

 O horskoj muzici danas koja nije u fokusu interesovanja mladih. Zbog čega?

Dunja Deurić: Sada je došlo vreme kamernih horova. Osamdesetih godina prošlog veka na ovim prostorima su vladali ogromni mešiviti horovi sa po 120 članova.  Vremena su se promenila. Mladi sada imaju dosta dostupnih zanimljivih sadržaja, pa je moguće da im zbog toga horska muzika nije bliska. Nisam ni ja sigurna. Ali sam sigurna da postojimo mi koji negujemo horsku muziku kao što čini ova grupa mladih ljudi sa kojima radim. U pitanju su studenti, ili oni što su tek završili studije. Oni posle celog radnog dana dođu na probu hora i ostanu do deset uveče, a  sutra ustaju u šest. To je čista ljubav! Mnogo radimo, ali ima rezultata. Odlučili smo zajedno da se ne bavimo horskim poslom samo rekreativno već da se i takmičimo. Moguće je da im je i to dodatna motivacija, iako primećujem da im nije važna nagrada, nego što je osvajamo zajedno. I nema odustajanja!  

PROČITAJTE I: youngopera-u-crnoj-gori-bugarskoj-i-srbijiobnova-dom-sindikata-kombank-dvoranaurbana-kultura-mural-umetnica-kashnik

 

 

 

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *