Među Novosađanima  kolokvijalno nazvana „Umetnička“, Škola za dizajn Bogdan Šuput revijalnom izložbom (12. decembar 2018) u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada obeležila je sedam decenija rada. Foto: korzoportal

Autorka revijalne izložbe otvorene povodom jubileja Škole za dizajn Bogdan Šuput je profesorke Slađana Ekres koja je odabrala 38 radova nekadašnjih profesora Škole među kojima su slike, tapiserije, grafike… Najstariji autor ima 98 godina, a najmlađi 26. U godini jubileja učenici trećeg i četvrtog razreda izradili su vitraže pod budnim okom profesorke Lili Bunjik-Eros na predmetu Zidno slikarstvo, inspirisani slikama Bogdana Šuputa, a povodom izložbe učeničkih radova koja će biti otvorena 18. decembra u Školi.

Od kada je osnovana Škola za dizajn Bogdan Šuput kroz nju su prošli budući slikari, keramičari, pozorišni scenografi, učitelji likovnog vaspitanja. Jubilej je dočekala proširena, obnovljena, savremeno opremljena, sa mestima za 400 učenika na smerovima grafičkog dizajna, dizajna enterijera, dizajna tekstila, dizajna ambalaže, za likovne  tehničare i odeljenjem sa nastavom na mađarskom jeziku.

U proteklih 70 godina iz Škole je izašlo oko 4.500 učenika osposobljenih da budu kreativni stručnjaci u proizvodnji ili da nastave školovanje na fakultetima likovne i primenjene umetnosti. Profesori i učenici ove škole učestvuju i u zajedničkim projektima sa civilnim organizacijama, na likovnim kolonijama, izložbama, sajmovima obrazovanja.

Postoji ideja o formiranju Zbirke škole koja bi se sastojala od doniranih radova nekadašnjih profesora, a želja je da škola dobije i galerijski prostor pod svojim krovom.

PROČITAJTE I: izlozba-jedne-slike-secanje-na-novosadsku-raciju-slikara-bogdana-suputa, zuta-kuca-secanje-na-zajednistvo, branislav-dobanovacki-plakati-koje-nisu-trazili, kulturna-transformacija-grada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *