Autorka monografije „Ponos nacije: Galerija Matice srpske: 175 godina“ je istoričarka umetnosti, upravnica ove nacionalne ustanove kulture Tijana Palkovljević Bugarski (Galerija Matice srpske, 2022). Korzoportal

Nova čitanja, novi kritički pogledi, novi prevodi, dragocena je praksa u društvima koja prate savremene tokove. O izazovu da na osoben način osvetli istoriju i dostignuća Galerije Matice srpske u njenih 175 godina trajanja, za korzoportal govori autorka monografije „Ponos nacije“ Tijana Palkovljević Bugarski – „Uvek je izazov kako u jednom narativu ispričati sve ono što je važno, a izostaviti ono što je više puta pominjano, i poznato, kako napisati da istorija od 175 godina teče i da smo mi akteri te istorije poslednjih decenija. Ključna ideja mi je bila kako je kroz delatnost ustanove i kreiranje njene kolekcije uz predstavljanje javnosti, stvaran identitet kroz dela likovne umetnosti. U novom vremenu imamo više mogućnosti da ga predstavimo kroz izložbe, izdavaštvo, međunarodnu saradnju, edukativne programe koji su rezultat rada poslednjih dvadesetpet godina”.

Tijana Palkovljević Bugarski

Istorijat Galerije Matice srpske ima korene u Muzeju Matice srpske osnovanom u Budimpešti 1847, zatim se seli u Novi Sad 1933. kada je otvoren za javnost, posle Drugog svetskog rata sledi transformacija u Galeriju Matice srpske kada je deo eksponata ustupljen novoosnovanom Vojvođanskom muzeju. Tijana Palkovljević Bugarski napominje da su se društveno-političke okolnosti menjale, pa je tek početkom 21. veka, kada je ustanovljena Republika Srbija, Galerija Matice srpske dobila status nacionalne ustanove “i da kroz dela likovne umetnosti na svojevrstan način predstavlja nacionalni identitet, ali i da učestvuje u njegovom građenju i pozicioniranju u evropskom kontekstu. Ova knjiga nije samo istorijska, već je i sociološki pogled na različite faze ove ustanove, na prilagođavanje vremenu, ali pre svega želela sam da istaknem da istrajava na vrednostima koje su zacrtane pre 175 godina. Sledila sam ideju Save Tekelije da samo ona nacija koja ulaže u obrazovanje i mladost ima budućnost“.

Naslov monografije “Ponos nacije” je obavezujući za autorku, istovremeno se postavlja pitanje odnosa vlasti i programa Galerije Matice srpske kao kulturne ustanove. Ko na koga utiče i u kojoj meri, odgovara za korzoportal Tijana Palkovljević Bugarski – “Logično je da državne ustanove jesu slika onoga što se u državi dešava, ali isto tako ustanove kulture su one koje kroz programe i aktivnosti nude mogućnost prepoznavanja identiteta i vrednosti kako same ustanove, tako i nacionalne kulture u celini. Mislim da se mi na izvestan način jedni u drugima ogledamo. To je prirodno, jer niko ne postoji izvan sistema. Naša sreća je da imamo jedinstvenu istoriju, pa iako je naslov obavezujući, mislim da sam ga utemeljula sadržajem, kvalitetnim reprodukcijama i vizuelnim materijalom“. 

Monografija “Ponos nacije: 175 godina Galerije Matice srpske”, istoriografski poduhvat autorke Tijane Palkovljević Bugarski sastoji se od poglavlja: Panteon znamenitih Srba (1847 – 1933), Košnica (1933 – 1947), Elitistička galerija slika (1947 – 2006), Ponos nacije (2006 – 2021), U zbiru.  Prateća publikacija je “Svi prilozi monografiji” koja je dragocena “mini enciklopedija”, dokumentarna građa za sve buduće istraživače istorije umetnosti, biće to njihova “radna sveska” koja će ih voditi ka novim poduhvatima. “To je temelj iz koga proizilazi naslov ‘Ponos nacije’, tu su imena prethodnika, onih koji danas pomažu da naši programi budu uspešniji, nagrade koje smo dobijali, tu su imena Kluba prijatelja koji smo osnovali i širimo”, objašnjava.

Autorka monografije „Ponos nacije: 175 godina Galerije Matice srpske“ Tijana Palkovljević Bugarski nije zaboravila prethodne upravnike Galerije Matice srpske Milivoja Nikolajevića, Leposavu Šelmić i Branku Kulić  koja je uz Branka Bešlina recenzetkinja ove obimne publikacije, svojevrsnog romana o uvek dramatičnom likovnom stvaralaštvu.

PROČITAJTE I: intervju-tijana-palkovljevic-bugarski-galerija-matice-srpske-novi-pogled/, nasledje-ikonostas/, noc-muzeja-open-air-kultura/, galerija-matice-srpske-izlozba-zivot-san-smrt/, tekst-u-fokusu-otvorena-vrata-savremenoj-umetnosti-u-galeriji-matice-srpske/, sentandreja-bastina-srba-u-madjarskoj-nova-muzejska-postavka/ 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *