Književnoj nobelovki, poljskoj književnici Olgi Tokarčuk na Festivalu “Ćirilicom” u Budvi, uručena je Međunarodna nagrada “Književni plamen” koju po deveti put dodeljuje izdavačka kuća “Nova knjiga” iz Podgorice (2. septembar 2023). Korzoportal

Nagradu je uručio  Predrag Uljarević

Reč Olge Tokarčuk po uručenju nagrade – “…Suština sveta ipak je neprekidno rušenje harmonije i kriza koja čini da vreme teče. Naše priče potiču upravo  iz tog nemira i straha koji budi to rušenje harmonije i rušenje reda i to je suština ljudskog iskustva. Oduševljavamo se harmonijom i poretkom, ali činimo sve da to uništimo. Književnost dokumentuje naš strah i nemir. Pisanje nije radosno ushićenje, to je neprekidno dokumentovanje pada. Ali u profesiji pisca postoji trenutak radosti, čak i sreće – to se dešava onda kada u književnosti pronalazimo razlog da stvaramo zajednicu. Zajednica ljudi koji čitaju iste knjige mnogo je jača nego što mislite, jer na taj način učestvujemo u istoj produbljenoj stvarnosti. Ne postoje nacionalne  književnosti. To bi bilo suviše površno razlikovanje koje nije dostojno pojave koja je tako duboka i tako uzbudljiva. Književnost nastaje na mnogim jezicima poput jednog super organizma koji živi  u sredinama kojima upravljaju mnogi bogovi…”

Olga Tokarčuk i njena prevoditeljka Milica Markić

Uručujući Međunarodnu nagradu “Književni plamen” direktor izdavačke kuće “Nova knjiga”, koja je ustanovila nagradu, Predrag Uljarević rekao je da “čitajući nagrađene pisce, predstavlajući njih i njihove knjige našim čitaocima, nastojimo da naša sredina bude deo evropske kulture i međunarodnog književnog i kulturnog dijaloga.”. U ime žirija obrazloženje je pročitao Aleksandar Jerkov podsećajući na delo nobelovke Olge Tokarčuk –“… Dala je višestruki stvaralački doprinos idejama slobode i ravnopravnosti. Delo i kritička reč ove književnice pogađali su samo središte problema savremenog sveta što je dodatni razlog da njen opus bude u fokusu nagrade ‘Književni plamen’ čija je koncepcija da nagrađuje velika književna ostvarenja koja imaju snažan pečat volje da se savremeno društvo učini boljim… Raznolikost pisanja u kome se nadmeću sloboda imaginacije i odgovornost mišljenja, dubina poznavanja kulturne istorije i istovremeno stvaranje novih svetova. Ona bira vremena u kojima se prelamaju važna pitanja za razvoj civilizacije i različite vekove u koje smešta svoja dela. Posebno ona u kojima se dovodi u pitanje tolerancija neophodna da bismo skupa živeli i jedni druge uvažavali… Olga Tokarčuk je tvoriteljka književnih svetova koji izazivaju uzbudljivo osećanje stvarnosti postojanja i fikcije igre duha koji želi više, bolje i lepše…”

Iza Olge Tokarčuk (1962), koja je klinička psihološkinja, širok je opus književnog stvaralaštva u kome su romani, zbirke priča, eseja, filmski scenariji. Prvi roman „U potrazi za Knjigom“ objavila je 1993. i on je deo školske lektire u Poljskoj. Nobelovu nagradu za književnost dobila je 2018. godine. Poznata je po političkom i socijalnom aktivizmu. Feministkinja je i kritičarka konzervativne vlasti Poljske.

Prethodni dobitnici Međunarodne nagrade “Književni plamen” su posle prvog dobitnika i utemeljivača nagrade Marija Vargasa Ljose, svetski poznati pisci ‒ Klaudijo Magris, Orhan Pamuk, Adam Zagajevski, Margaret Atvud, Gabrijel Zaid, Irena Valjeho i Havijer Serkas. Uoči uručenja nagrade, održan je simpozijum književnih kritičara iz regiona posvećen delu Olge Tokarčuk.

PROČITAJTE I: petrovaradinska-tvrdjava-okom-stranca/, vajar-nikola-macura-from-noise-to-sound-projekat-mira/, vislava-simborska-srecna-ljubav/, vikend-prica-o-verovatnoj-smrti-poljskog-kosmonauta/

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *