Priča o novom poslovnom poduhvatu je jednostavna kada o svom izboru govori Nataša Maksimović Knežić, Novosađanka čiji je brend prirodna kozmetika “Cica čistunica” pre desetak godina pošao na tržišnu utakmicu. Piše/Foto: Bojana Karavidić

Nataša Maksimović Knežić napustila je novinarska posao, dala je otkaz u državnoj firmi i pokrenula mali biznis – počela je od sapuna prirodnih sastojaka – “Bila sam novinarka, ali mi je pravljenje sapuna bio hobi. Prodavala sam ih na uličnim bazarima u Novom Sadu. Uvek sam volela prirodnu kozmetiku, sapune naročito. Do recepture sam dospela tražeći na internetu nešto drugo, ne sećam se šta. Svidelo mi se kako sam napravila moj prvi sapun. Posle sam čitala još mnogo tekstova, istraživala sam, pa sam počela da pravim kreme prve svega za svoje troje dece kako bih im obezbedila nešto što je zdravo bez hemije. Zdrava kozmetika je važna kao i zdrava hrana”.

Za Natašu je porodica utočište broj jedan – suprug Dušan, troje dece, pas i mačka, pa je razumljiva njena opservacija kada se upustila u neizvesne vode malog biznisa – “Imala sam sve manje vremena za porodicu. Idem na posao, mala plata, pritisak veliki. U jednom danu donela sam odluku. Ipak, prethodno sam napisala na listu hartije razloge za “ne” i “da”.  “Da” je prevagnulo. Odlučila sam da napustim posao u državnoj firmi. Dala sam otkaz! Mama Nada me je podržala i rekla – “Napred”.

Dobre namere popločane su i dodatnim, materijalnim elementima – dobrodošla subvencija za pokretanje novog posla Grada Novog Sada 180.000 dinara, dovoljno da se registruje firma, da se kupe sirovine i “Cica čistunica” ugledala je, legalizovana, svetlost dana. Sertifikat Instituta za javno zdravlje Vojvodine obezbeđen. Otkuda naziv? – “U nekom polusnu mi se pojavio. Baš mi se dopada, jer nema reči koje uglavnom koriste proizvođači ovakve, prirodne kozmetike “natur”, “ekološki”… Moji kupci dođu, pa se nasmeju – “A vi ste Cica čistunica?”.

Nataša Maksimović Knežić sada promoviše novi vizuelni “Cica čistunica”, uz logično objašnjenje da moraju da prate trendove. Nije jednostavno biti na tržištu – “Kada sam počinjala pre petnaestak godina, bilo nas je troje četvoro proizvođača sapuna i prirodne kozmetike na javnim bazarima u Novom Sadu. Sada na instagramu u jednom danu vidim bar tri četiri nova. Ali valjda svako ima svoje mušterije koji se naviknu na jedan proizvod. Moje cene prirodnih materijala nisu visoke, razumne su. Na granici sam rentabilnosti, ali moja filozofija je da sa ovom cenom građanin sa skromnim prihodima može da kupi kvalitet. To želim”.

Ono što nedostaje u novčaniku, novac, nadomešta slobodom – “Meni znači što sam kod kuće, planiram svoje vreme, mogu da ustanem u pet ujutru da radim, onda sam sa decom, onda odemo na plažu tamo sam sa drugaricama, sve stignem. Sam svoj gazda! I nikad se nisam pokajala što sam se upustila u neizvestan posao malog biznisa. Sloboda je deo plate. Uvek nešto kapne, nisam baš finansijski organizovana. Najvažnije mi je da su nam deca nasmejana”.

Lepeza proizvoda bez hemijskih komponenata sa etiketom “Cica čistunica” širi se – sapuni, kreme za lice, dezodoransi, magnezijum ulje za telo sa dodatkom vitamina D doprinosi cirkulaciji je novi proizvod. Nataša Maksimović Knežić ne mari za reklamu. Svakog novog kupca dočekuje osmehom koji bi mogla i da naplati. Osmeh danas vredi itekako!

PROČITAJTE I: korzoportal.com/31773-2/foto-esej-gradic-java-kao-san/, berat-grad-koji-se-mazi

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *