U Fabrici (Studentski kulturni centar Novi Sad, SKCNS) održana je izložba „Pogledaj me očima deteta“ (3-7. oktobar 2022) koju je organizovao Studio „Mano“. Polaznici ove dečje radionice dobili su zadatak da na osnovu predložaka novosadskih savremenih likovnih umetnika, nacrtaju svoje viđenje tog dela. korzoportal

Povod za izložbu “Pogledaj me očima deteta” bio je dve decenije postojanja Studija “Mano”, odnosno želja Mie Stojanović i Dejane Nešović da u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022. povežu jubilej sa najznačajnijom godinom kulture grada.

Studio “Mano” odabrao je dela 33 novosadska umetnika i počeo je radioničarski rad sa decom.

Prema rečima Dejane i Mie poenta nije bila da preslikavaju radove umetnika koje su odabrali, već da im oni budu samo podsticaj da izraze bujnu maštu. Mogli su da mešaju boje, da rade u različitim formatima. Ono što ih je navelo da se odluče za ovakav projekat jeste kako bi decu upoznale sa umetnicima koji žive u njihovom okruženju. Smatraju da su postigle vaspitački uspeh ako su deca zapamtila imena bar tri umetnika čija dela su reprodukovali.

Dejana Nešović i Mia Stojanović ne kriju sreću što je na izložbi, za samo četiri dana koliko je bila otvorena, bilo oko petstotina posetilaca. To je velika stvar, naročito za Novosađane koji nisu baš pokretljivi, kreću se uglavnom u centru, ili u okolini svog stana/kuće.

Umetnici su bili oduševljeni, emotivno su reagovali, neki nameravaju da otkupe dečji crtež koji je referirao na njihovo originalno delo.

Studio “Mano“, jedinstvena je dečja likovna radionica u Novom Sadu u kojoj se deca upućuje u svet savremene umetnosti. Osnovale su ga akademske umetnice slikarka Dejana Nešović i vajarka Mia Stojanović 2008. godine. Počele su u prostoru Galerije “Zlatnog oka”, nastavile u Kafe galeriji “Frida”, da bi se “skrasile” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i postale saradnice u oblasti likovne edikacije za najmlađe. Subotom i nedeljom, u holu Muzeja vladaju deca čiji su alati boje, kičice, ponekad glina.

Dečje radionice u galerijama i muzejima nisu retkost, a Studio “Mano” se fokusira na savremenu umetnost pod krovom Muzeja savremene umetnosti Vojvodine s kojim odlično sarađuju.

Mia Stojanović i Dejana Nešović dele mišljenje da deca odlično reaguju na dela savremene umetnosti. Deo njihove edukacije u Studiju “Mano” obihvataju i posete izložbama koje se održavaju u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine uz objašnjenja kustosa, stoga im je blisko ovo umetničko polje. Deca nisu “zaključana” u “mozgovne” i emotivne barijere kao stariji, pa se ne ustručavaju da pitaju sve što im nije jasno. Uostalom, nema glupih pitanja, ima samo glupih odgovora, to je Dejanin i Mijin moto kojim se rukovode u radu sa decom.

Studio “Mano” ima godišnje izložbe u raznim prostorima, uvek s drugačijom temom. Jedna od upečatljivih bila je “Pozovite sve karte”, održana je u Kulturnoj stanici “Svilara”, tema su bili likovi iz špila karata.

Dejana i Mia ne kriju emotivnu stranu u ovom poslu. Raduju se uspehu “svoje” dece koji su kao klinci došli u Studio “Mano” kada su izgubili prve zubiće pred školu, a potom – posle Likovne akademije neki od njih postali su dizajneri u velikim firmama… Mnogi i danas dođu da obiđu dečju likovnu radionicu u MSUV i kada nemaju čas, jer im je MSUV kao druga kuća.

PROČITAJTE I: msuv-252-godine-umetnosti-strategije-secanja/,  poklon-izlozba-bosko-petrovic-1922-1982-umetnicki-radovi/, intervju-nikola-dzafo-umetnost-moze-da-promeni-svet/, setnja-kroz-gradski-muzej-vrbas/, vikend-prica-put-u-novi-sad/

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *