Na kasi velikog super marketa kasirka nudi povoljno muška i ženska Kinder jaja. Razlika je u boji – ženska su na vrhu roza i to je novitet, muška su ona stara. Ali, sadržaji su različiti, prilagođeni rodu! Iz arhive korzoportala

Odjednom su se ovog proleća pojavila muška i ženska Kinder jaja! Preciznije, sva ona ranija Kinder jaja i sada izgledom ista, rodno neutralna, proglašena su muškim, a devojčice su dobile svoja vlastita, ženska Kinder jaja. Označena su roza cvetićem, simboličkim stereotipom u označavanju polova  koji upućuje na nežnost, lepotu, fragilnost u čijem raspoznavanju niko u našoj zapadnoj kulturi neće imati nedoumica. Multinacionalne kompanije u naporu sve sofisticiranijeg preimenovanja svojih proizvoda uz koje onda prijanjaju sve minucioznije razvijene potrebe njihovih konzumenta (dezodoransi za crnu i belu odeću na primer) sada je uporište našla u stereotipima o rodnim ulogama koje se pripisuju muškom i ženskom polu,  manipulišući njima na najosetljivijem, uvek potrebitom dečjem tržištu.

Više od dva veka ženskog pokreta (ako računanje počnemo od Francuske revolucije i giljotinirane autorke Deklaracije o pravima žena i građanki, Olimpije de Guž) i bar pet decenija feminističke teorije uspele su tek da okrnje, ali ne i da radikalno promene ove stereotipe nad kojima se potom ustrojavaju disciplinske prakse koje određuju ne samo kako izgledamo i kako se oblačimo nego i ono što priželjkujemo i o čemu sanjamo.

S druge strane, muška i ženska Kinder jaja kao pojava možemo da razumemo kao kontradiktorni uspeh samog ženskog pokreta čija je višedecenijska borba donela ženama pravo glasa, pravo na obrazovanje i profesionalnu karijeru, slobodno odlučivanje o vlastitom telu (reprodukcija) i sada konačno i pravo na vlastita Kinder jaja. Dominantnom muškom subjektu zapadne civilizacije, sveukupnosti njegove teoprije i prakse, sada je ograničeno polje delovanja i uticaja  i u jednom naizgled bezazlenom segmentu dečjeg odrastanja kakvo je uživanje u čokoladi. No taj uspeh jeste kontradiktoran i tom kontradiktornošću u isti mah je simptom događanja na široj slici jer i ovako naizgled periferne aktivnosti postaju otvoreno polje (više ili manje prikrivene) ideološke borbe koje preseca ili raseca celokupno područje društvenog. U stalnoj dijalektici pobune i njene apropriacije kojom se neoliberalni kapitalizam i njemu svojstvena kultura održavaju pervertirajući i gutajući svaki oblik nepristajanja ili pobune i ženska Kinder jaja sa roza cvetićem pripitomila su, podsmehnula se i na neki način obesmislila subverzivnost koja po definiciji treba da pripadne ženskoj i uže feminističkoj teoriji i praksi.

Muška i ženska Kinder jaja, odnosno Muškost i Ženskost Kinder jaja ne ogleda se naravno u čokoladi (mada će možda vremenom i to doći na red, recimo za dečake crna, a za devojčice  mlečna čokolada) nego je prepoznatljiva u igrački koja je kao bonus u njima sadržana. Terensko istraživanje ove nove Kinder pojave izvedeno je u, za nauku sasvim neprimerenom obliku, na svega dva uzorka, jednom muškom i jednom ženskom. Ta za naučnu egzaktnost pogubna lakomislenost uslovljena je ekonomskim faktorom (cena jednog uzorka se kreće od 90 do 120 dinara, s tim što je zapaženo da su u nekim prodavnicama muška jaja skuplja) a potom i uverenjem (koji doduše pati od svih mana zaključaka donesenih nepotpunom indukcijom) da broj ispitanih uzoraka neće bitno promeniti preliminarno očekivane rezultate.

U ispitanom, roze obeleženom  jajetu nalazi se Palčica smeštena među latice koje se spuštanjem pretvaraju u balsku suknju. Devojčica iz Andersenove bajke, iako majušna i tanana, nakon niza avantura uspeva da odoli neadekvatnim udvaračima i potencijalnim mladoženjama (žapcu i krtici) i sprovede svoju želju i nađe sebi ravnog i primerenog. I pored predvidivog obrasca priče ili barem njenog kraja ona sadrži i primese ženske pobune i inicijative koja čitateljke može da poduči da sudbinu treba uzeti u vlastite ruke a ne prepustiti drugima da o njoj u potpunosti odlučuju. Dakle, emancipacija ab ovo. No Kinder Palčica, iako još telom devojčica, već nosi holivudski glamuroznu, u uvojke razdeljenu raskošnu dugu kosu, prepoznatljivu i kod drugih iz bajki preadaptiranih princeza Diznijevih crtanih filmova. Zapravo, to i nije Palčica, nego jedna od Diznijevih vila, novih junakinja o kojima se snimaju filmovi, prave igrice, majice, peratonice itd, itd, jedan standardni asortiman koji onda oblikuju dečje svetove i njihove ambicije i želje, blagotvorno podižući profit onih koji su ih plasirali. Veze sa bajkama su sad već sasvim istanjene i njihove junakinje i junaci zauzimaju nove odnose i započinju nove avanture u savremenom svetu.

 U muškom jajetu našlo se svetlo plavo slonče (dostupno još i u žutoj, zelenoj, narandžastoj  ali ne i roze boji) Na njegovoj surli obešeno je nešto poput ekrana. Na jednoj strani je naslikan top, a na drugoj nilski konj koji leti. Brzim obrtanjem ekrana dobija je praoblik crtanog filma: top koji ispaljuje nilskog konja. Zluradi bi rekli da muško jaje sadrži elementaran implus ka kreativnosti i moći, dok žensko samo ponavlja i potvrđuje već standardizovani zahtev ženske lepote koji se pred devojčice crtanim filmovima, slikovnicama i igračkama već od malena postavlja.

Sve to naravno iznova postavlja pitanje kako je i da li je moguće odgajati decu izvan ovakve stereotipizacije ako niste spremni za povlačenje u neke alternativne životne, kulturne i vaspitne ambijente. Kako je moguće obesnažiti tradicionalno, najčešće patrijarhalno raspoređivanje društvenih uloga, životnih ambicija i ciljeva koje postoji ne samo o filmovima koje reinterpretiraju stare priče nego i u samim bajkama koje svoj srećan kraj mahom pronalaze u bračnoj sreći koja će trajati do kraja života? S druge strane, ako preispitamo vlastito iskustvo, ne retko se suočavamo sa činjenicom da i same (budući odrasle na istim bajkama), mada politički i feministički svesne u drugim relacijama, ovde ipak, u nekoj vrsti lagodnog samozaborava prenosimo isti stereotip. Ovaj skandal teorije u praksi možda je teže priznati nego objasniti. Jer iako teorijska uverenja određuju naše stavove, tekstove i javne nastupe, njihovo važenje u intimnoj sferi olako može da izbledi pred snagom ljubavi ili pred tromošću jedne tradicionalne inercije.

Do tada se nude muška i ženska Kinder jaja.

PROČITAJTE I: muskarac-i-crvene-carape/, underground-scena-u-ex-jugoslaviji-mini-vodic/, dzentrifikacija-zivot-u-raljama-kapitala/, knjizara-penso-prostor-nezgadjenog-mediterana/

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *