Grožnjan, istarski gradić na brdašcu, već pola veka paradigma je umetnosti, stecišta umetnika sa raznih strana sveta. Tim povodom izdata je monografija „Grožnjan – Grisignana, Grad umjetnika Cittadegli artisti, 50 godina / 50 anni“ (HDLU Istre, Općina Grožnjan, 2018). Na 300 strana, u poglavljima, opisan je tekstom i fotografijama period od 1965. godine kada je Grožnjan proglašen Gradom umjetnika od kada je i atelje, i koncertna dvorana, i otvoreni umetnički univerzitet . Korzoportal prenosi tekst koji je u Monografiji napisao Eugen Borkovsky. Foto: Arhiva

00 Monografija GR grad umetnik koriceMonografija

Grožnjan u suvremenosti

Eksperiment Grožnjan, i dalje…

Namjerno rabim termin „eksperiment“ jer je ova borbena situacija jedinstvena i bez uzora. Nudim dokumentiranu, promidžbenu definiciju Grožnjana koja bi, na prvi pogled, glasila začudno: „Višenacionalni mirni suživot, recentna, ‘proizvodna in situ’ likovna i glazbena umjetnost, artističko-suvenirska ponuda, autohtona poljoprivredna djelatnost, a sve uz direktne, kreativne i osobne kontakte i suradnje s osobama iz cijelog svijeta“.

Ovaj neobičan spoj karakteristika oslikava Grožnjan. Navedene krajnje situacije povezane su spletom djelatnosti koje pripadaju i urbanom i ruralnom načinu života. Brisanje čvrstih granica između gradskog i poljodjelskog čini suvremenost. Upravo je ta posebnost značajka koja se pokazuje kao projekcija buduće realnosti.

Čini se da je mnogo toga u Grožnjanu, spontano ili vizionarski, shvaćeno prije vremena: protivljenje arhitektonskim intervencijama u gradsku jezgru te odluka o nekomercijaliziranju nekih prostora (odluka o prizemljima zgradama koje bi trebale biti kulturni javni prostori), ipak se pokazuje kao dobra. Paralelno s time, okretanje ekološkoj poljoprivredi potvrđuje aktualne trendove.

Može se reći da je Grožnjan uzorak globalističkog suživota. Ovdje se, na malom teritoriju, sreću stanovnici triju konteksta. Starosjedioci uglavnom potječu iz ruralne okoline, došljaci iz urbanog okruženja, a današnji stanovnici su mješavina ovih situacija. Četvrta grupa su gosti. Prije svega, mislim na angažirane, kreativne boravke, ali i na prolazne turističke horde. Zadovoljstvo je utvrditi da, osim prolaznih osobnih animoziteta, nema dramatičnih podjela i da, uz, osim ponekad rijetko iskazane osobne samoizoliranosti, postoji visok stupanj tolerancije i suradnje.

x 18 06 MONOGR a 03Prezentacija monografije Grožnjan – Grisignana, Grad umjetnika Cittadegli artisti, 50 godina / 50 anni, 16.jun 2018,Grožnjan

Umjetnici moraju funkcionirati na dvjema razinama – razini ostvarivanja egzistencije i razini kreativne aktualnosti. Na uvidu, ponuda je u rasponu od suvenirske proizvodnje do artističkih uzleta. Ovdje se mora istaknuti trud produkcija izložbi u Gradskoj galeriji FONTICUS koja nosi teret i odgovornost zahtjevnijih, strukovno pročišćenih umjetničkih dometa. Prepoznavanje se ogleda u razlici dojmova koji se manifestno diferenciraju od nekih manjih prostora ponude, posebno onih koji se ne bi smjeli nazivati galerijama.

Posebno mjesto zauzimaju poljoprivredne djelatnosti. Pojava štandova s poljodjelskim proizvodima vidovita je nakana. Ona bi trebala osigurati realnu ekološku ponudu s certifikatima i garancijama. Treba drastično, iz postojećeg niza tržnih štandova, ukloniti ono što ne predstavlja autentičnu agrikulturu područja. Ovako se čini da je ponuda poljoprivrednih proizvoda s oznakom grožnjanskog prostora još uvijek skromna i povremeno okrnjena kičem ili neukusnim štandovima… Grožnjan je urbano-agrarna cjelina koja mora sačuvati čista obilježja.

00 INFO MONOGRAFIJA 03a

Sve jača orijentacija na proizvodnju zdrave hrane i povećavanje turističkih kapaciteta donosi rezultate. Agroturizam se razvija velikim koracima jer su ovdašnji uvjeti odista pogodni. Blaga klima, pogodna za razvoj agrara, bogata povijest i respektabilna tradicija kulturnih aktivnosti, koju obrađuje ova knjiga, privlače mnogo posjetilaca. U usponu su djelatnosti koje prate ovaj razvojni trend. Fortifikacijski položaj grada na brežuljku, važan tijekom povijesti, danas doprinosi atraktivnosti. Još je važnija ponuda sadržaja. Raspon tipova gostiju širok je – od onih ciljanih, povodom nekog kulturnog događaja, do klasičnog turističkog oblika posjeta u traženju odmora i mira

Potrebno je spomenuti da se, teritoriju općine, uz kulturne sadržaje i kvalitetnu poljoprivredu, priključuju manji ili srednji pogoni, npr. prerade drva, građevinarstva, trgovine, uslužne djelatnosti i sl. Zahvaljujući nekolicini privatnih poduzetnika, razvijaju se pogoni koji ostvaruju zavidan uspjeh.

Na stranicama ove publikacije dosta je rečeno o kulturnoj tradiciji, ponudi i stasanju lokacije. Ugostiteljski asortiman još uvijek je skroman i prilagođen brzoj zaradi. Ipak, konkurencije, obično u ljetnim mjesecima, zapravo i nema. Intenzitet događanja tijekom zimskih mjeseci uvijek je skromniji. Djelatnosti HGM-a i ADU Zg/Imaginarne akademije još uvijek ne rezultiraju zimskim programima. Cjelogodišnja aktivnost obilježava samo Gradsku galeriju FONTICUS, Zajednicu Talijana i poneki privatni galerijski prostor.

Kad je riječ o stalnim stanovnicima Grožnjana, radi se o izvjesnoj osobnoj getoizaciji, ali na temelju samostalnih, individualnih odluka zrelih i najčešće školovanih ljudi. Početna ideja likovne kolonije, inače uvijek sezonskog, privremenog obilježja, pretvorila se u stalnu naseobinu obilježenu znatnim postotkom stanovnika koji se bave likovnim umjetnostima.

Ovu grožnjansku situaciju ne treba doživljavati kao neku komunu umjetnika koji isto ili slično misle i rade. Upravo suprotno – ovdje se, tijekom proteklih godina i danas, zajedno živi povezano samo lokacijom. Velik raspon ideja, rukopisa, edukacijskih razina i, u skladu s tim, različitih likovnih promišljanja, obilježava Grad umjetnika.

Osim u radovima i projektima, te su razlike očite i u međusobnim odnosima autora te umjetnika i drugih stanovnika Grožnjana. Kao što se neki projekti dijametralno razilaze pristupom, tako se i karakteri stanovnika ne moraju slagati. I to je dobro. Bilo bi tužno da svi pripadamo nekom istom smjeru, školi, mišljenju.

Izražavam nadu i želju za daljnjim predstavljanjem ideja i talenata nabrojenih autora u njihovom Grožnjanu! Naime, sve ovo ne radimo za nekog drugog, već za nas, sebe same – likovni Grožnjan, Grad umjetnika.

Ako u ovoj publikaciji i nisam nekoga spomenuo, to je zaista nenamjeran propust. Trudio sam se da smo svi mi, prisutni Grožnjanci i oni kojih više nema, umjetnici i stanovnici, vinovnici proteklog vremena, barem spomenuti. Vizija budućnosti povezana je upravo sa svim ovim osobama i djelatnostima. Razvijati se u vremenu moramo usporedno. Vjerujem u kreativnu budućnost. Idemo dalje!

Oprema teksta korzoportal

PROČITAJTE I: gradska-galerija-fonticus-groznjan-narcis-od-portreta-do-pamfletagalerija-collegium-artisticum-groznjan-u-gostimafoto-esej-groznjanistra-inspirit-ozivljavanja-povijesnih-dogadaja

   

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *