Rovinj/Rovigno je mediteranski gradić u Istri koji je postao „must see“ za turiste iz sveta, a nekada je bio selo u kome su se jeftino mogle kupiti ne stanovi, nego stamene kuće od kamena. Danas je ovo ekskluzivna turistička tačka na kojoj ništa nije jeftino! Veduta Starog grada kojim dominira barokna crkva Sv. Eufemije osvaja kontinente… Korzoportal na licu mesta, maj 2016.

IMG_0975

Ulica Grisia, kamena, strma, kad padne kiša – klizava. Rovinjska Peta avenija, Via Venetto, Jelisejska polja, Oksford Strit – najmanja od svih njih, a najveća jer je – u Rovinju.

IMG_1002

Kuće od kamena, zbijene, da ih bura ne produvava, fasade u zagaslim bojama jeseni. Mediteranski deja vous, a opet – samo duša i boje imenom Rovinj.

IMG_0988

Veš se ovako suši u svim mediteranskim gradovima. Ali u Rovinju je istarski vazduh prepun miomirisnih biljaka, pa i kad ih nema na vidiku. Zato Rovinj – veš miriše na istarsko bilje i vinograde.

IMG_0999

Rovinj ima zaštitnicu svetu Eufemiju. Otuda i njena crkva povrh Starog grada, čiji zvonik je visok 60 metara. Ali čemu podaci, kada je Lepota vidljiva!

FOTO: Mirjana Dušić Lazić

PROČITAJTE I: istra-inspirit-ozivljavanja-povijesnih-dogadajaintervju-slavica-vujovic-istrazivanje-prostora-kao-sudbinarijeka-pobedila-dubrovnik-ko-je-slaven-toljintervju-viktorija-aladzic-razumevanje-grada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *