Slobodna zona je festival igranog, angažovanog i dokumentarnog filma koji se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 3. do 8. novembra 2022. Korzoportal

Konferencija za novinare – Reljić, Petrović, Burić, Milenković

Filmovi 18. Slobodne zone u Novom Sadu biće prikazivani u Kulturnom centru Novi Sad i Areni Cineplex od 3-8. novembra. Ono što je ove godine specifično, a vezano je za Novi Sad jesu dva filma novosadskih autora i govorni program „Kompas“. Kako je u susretu sa novinarima u Novom Sadu naglasio direktor i jedan od selektora Rajko Petrović, značajno je što održavanjem Slobodne zone u Novom Sadu i Nišu, osim u Beogradu, „na delu pokazujemo šta znači decentralizacija kulture“.

Aleksandar Reljić je autor dokumentarnog filma „Do daske“ u kome se bavi medijskom kampanjom koja je pratila suđenje novosadskom stilisti Srđanu Švelju osudivši ga pre sudske presude navodno za pedofiliju. Autor drugog filma „4 sunca i klavir“ je novosadski kompozitor i muzičar Boris Kovač, dramaturg je Igor Burić koji je na konferenciji za novinare rekao da je ovo estetski istančan, emotivan film uz romantični narativ, u kome je predstavljena Vojvodina, ali bez etno elemenata. Govorni program „Kompas“ održava se pod krovom Novog Sada Evropske prestonice kulture, a urednik i moderator je Ivan Milenković koji je pozvao i goste iz regiona. Zajedno će razmatrati teme koje pokreću četiri filma. Ista tribina održaće se u nešto skraćenom obliku i u Beogradu.

Koncept i ove 18. Slobodne zone je nepromenjen u traganju za analitičkim filmovima koji se fokusiraju na aktuelne teme sa kojima se suočavaju i čovek i svet. Ove godine prostor Festivala otvoren je za razmišljanje o tome koliko možemo biti bolji da bi promene u društvu počele od nas. Ove 2022. godine scenariji tematizuju podele, pretnje nuklearnim ratom, represiju, agresiju.

Film koji otvara 18. Slobodnu zonu je „Trougao tuge“ švedskog reditelja Rubena Estlunda u kome kritikuje kapitalističko društvo i opservira krah zapadne civilizacije.

U Novom Sadu, projekcije filmova Slobodne zone  održavaće se u Kulturnom centru Novi Sad i Areni Cineplex.

PROČITAJTE I: foto-esej-levodesno/, /kultura-secanja-bio-jedan-jat/, foto-esej-leskovac-ali-ne-o-rostilju/,                           vikend-prica-obecanje/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *